Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Mattias Svensson: En solskenshistoria i höstmörkret

  KRÖNIKA: Så var sommaren slutligen över för den här gången och höstmörkret breder ut sig. Var det inte alldeles för få riktigt solvarma sommardagar i år också? Det kan förstås tyckas så på våra breddgrader, men globalt sett är 2016 så här långt det varmaste året sedan globala temperaturmätningarna startade år 1880. Varje månad under det första halvåret var den varmaste i historien, utom mars som var den näst varmaste.

  Allt talar för att 2016 blir det varmaste året hittills, ett rekord som också slogs 2015, och 2014. Enligt amerikanska NASA är det också allt tydligare att det är den underliggande trenden som driver uppvärmningen. Väderfenomenet El Niño, som till viss del kan förklara tidigare års toppar, har nu avtagit, men värmen stiger ändå. Lägg till rekordsnabb avsmältning av Arktis istäcke.

  För bara några år sedan hoppades många, både klimatskeptiker och andra, på en observerad temperaturplatå. Året 1998, under förra El Niño, förblev länge det varmaste i historien, även om 00-talet blev ett varmare decennium än 90-talet. Visade klimatmodellerna fel? Klarar planeten av de växande växthusgasutsläppen utan att värma planeten, försura oceanerna och smälta polarisar? Det verkar tyvärr ha varit en fåfäng förhoppning.

  Nu skvallrar tvärtom smältande isar om att vår tid håller på att rinna ut.

  Sommaren var dock inte helt utan solskenshistorier. I finanspressen blir intresset för förnybar energi alltmer påtaglig. Särskilt optimistisk är man om solenergi. El från solpaneler blir allt billigare, och ett flertal rapporter förutspår att detta blir en betydande energikälla framöver.

  Bloomberg New Energy Finance räknar exempelvis i en rapport från i juni med ett prisfall på både solpaneler och vindkraft med 60 respektive 40 procent till 2040. Större än ett väntat prisfall på kol och naturgas på omkring 30 procent. Denna billigare el kommer att kunna försörja efterfrågan från en kommande elbilsflotta, vilket har potential att minska utsläpp från både fabriker och trafik samtidigt som människor får det bättre.

  Det är en optimistisk prognos där 7,8 biljoner dollar, alltså 7 800 000 000 000 dollar, investeras i förnybar energi under de kommande 25 åren. Redan till år 2020 bedöms länder som Brasilien, Chile, Israel, Jordanien, Mexiko, Filippinerna, Ryssland, Sydafrika och Saudiarabien vara intressanta marknader för solpaneler.

  Mycket kommer enligt rapporten att avgöras av Indiens vägval. Trots små utsläpp per person är landet genom sin folkmängd världens tredje största utsläppare. Här ger Henrik Sundboms nyutkomna bok På spaning efter det nya Indien visst hopp.

  Trots att landet beskrivits som motsträvigt i klimatförhandlingarna, siktar Indien på att alla nya bilar ska vara elbilar och andelen förnybar energi hela 40 procent omkring 2030. Det finns redan rapporter om att solenergi är billigare än kol, och rickshaws med solceller på taken blir en allt vanligare syn i städerna.

  Och i Sverige har regeringen åtminstone backat om att införa skatt på större solcellsanläggningar. Det är välkommet det också.

  Mattias Svensson


   

  Supermiljöbloggens fasta krönikörer heter Johanna Grant, Mattias Svensson, Kitty Ehn och Anders Wijkman. Åsikterna är krönikörernas egna och behöver varken spegla åsikter från övriga krönikörer eller Supermiljöbloggens skribenter.

  För diskussioner är ni välkomna till Supermiljöbloggens facebooktrådar, och för rättningar och tankar kring innehållet får ni gärna kontakta krönikören eller SMB-redaktören Beatrice Rindevall.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra