Miljö och klimat inte prioriterat av fackförbunden
Inför första maj har SMB gjort en minigranskning av Unionen, IF Metall och LO. Med hundratusentals medlemmar har förbunden stor makt att driva en hållbar utveckling framåt – eller sätta käppar i hjulet för nödvändiga åtgärder.
Efter att denna granskning publicerades så svarade fackförbundet vision med en debattartikel om sitt klimatarbete. Den går att läsa här.
Med stor makt kommer stort ansvar, så tar fackförbunden ansvaret kring miljö och klimat som de borde? Vilka miljöfrågor driver de egentligen? Det har SMB försökt reda ut i en minigranskning.
Se alla fackinlägg här.
Unionen, IF Metall och LO var de tre förbunden som SMB valde ut med bakgrund av storlek och möjlighet att påverka. Även Kommunal sågs över, men då det var svårt att hitta något alls kring miljö och klimat valdes det tillslut bort.
Generellt märks det att fackförbunden inte har klimat och miljö som prioriterade frågor. IF Metall har några av Sveriges största utsläppsindustrier och i agendan märks en stark kraft för billig och tillförlitlig el, samtidigt som miljö- och klimatfrågor kan vara omnämnt, men nedprioriterat.
Unionen har tagit ett antal diffusa ställningstaganden för att arbeta med miljöfrågor, men inte i större utsträckning. LO, som är en sammanslagning av fjorton fackförbund, verkar vara en bit på väg med en vision i en saklig klimatrapport. Hur arbetet kommer bli i praktiken återstår däremot att se.
Fackförbunden representerar en stor del av Sveriges befolkning, och skulle kunna göra mycket för att driva Sveriges hållbarhetsarbete framåt. Än så länge finns däremot stora otydligheter kring policys och ställningstaganden, och i slutänden vilken påverkan fackförbunden har inom miljö- och klimatarbetet.
Fackförbundens roll som drivande i hållbarhetsarbetet kan diskuteras, då industrierna ofta själva har projekt och påverkansarbeten. Det är däremot inget som står emot att facken tar en tydligare roll för att anpassa sin egna påverkan och driva frågor i linje med nationella och internationella klimatmål.
Idag saknas en klimatpolitisk grund, som policys och tydliga ställningstaganden, vilket borde vara ett minimum för så stora påverkansorganisationer i Sverige som har intressen i utvecklingen av i princip allt hållbarhetsarbete, som utsläppsindustrierna, energipolitiken, handeln och transporterna.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till