Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljoner slussas från hemliga givare till klimatförnekare

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om vem som finansierar klimatförnekarna. Nu har The Guardian gjort ett nytt avslöjande hur miljonbelopp har gått från konservativa anonyma miljardärer till klimatförnekargrupper.

  Via två olika fonder har nära 120 miljoner dollar fördelats till över 100 olika tankesmedjor och aktivistgrupper. Grupper som har ett mål: att omdefinera klimatförändringar från en neutral vetenskaplig fakta till något högst polariserat.

  De två fonderna Donors Trust och Donors Capital Fund försäkrade att donatorernas pengar inte skulle gå till librala frågor. Fram till 2010 hade 118 miljoner dollar distribuerats till 102 tankesmedjor och aktivistgrupper som är kända för att förneka att klimatförändringarna är påverkade av mänskliga aktiviteter samt för att vara motståndare till alla miljöregleringar.

  Till skillnad från avslöjanden som Supermiljöbloggen tidigare har rapporterat om där avsändarna varit exempelvis bröderna Koch är donatorerna i det här fallet anonyma. Fonderna har varit ett sätt för miljardärerna att försäkra sig om att pengarna går till klimatförnekare utan att behöva skylta med sitt namn.

  Pengarna var, enligt the Guardian, en viktig anledning till att Obama inte fick igenom sina miljöförslag i kongressen. Nu mobiliserar grupperna för fullt mot Obamas ambitioner att agera mot klimatförändringarna i sin andra mandatperiod.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!