(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

MP synar uttalande från miljöministern

Foto: Johan Ödmann, Regeringskansliet

Regeringen säger att Sverige drivit på i EU för klimatmål till 2030 högre än -40 procent. EU-kommissionen däremot säger att inget land drivit på för ett klimatmål högre än -40 procent. Nu vill Miljöpartiet ha en diskussion med miljöministern om vad som egentligen gäller.
Till SVT:s Aktuellt kommenterade miljöminister Lena Ek (C) i onsdags det föreslagna 2030-målet på -40 procent som kommissionen tidigare samma dag presenterat:
– Vi hade ju velat ha ett mål som låg högre än 40 procent. Och som dessutom inkluderade internationella klimatprojekt som ju u-länderna väldigt gärna vill ha.
En liknande linje hade Ek i ett pressmeddelande som kom 9 januari, där hon säger:
–Vi måste ha ambitiösa klimatmål inom EU. Regeringen vill se ett mål som är högre än 40 procent. Vi tycker också att det är viktigt att internationella krediter ingår för att främja kostnadseffektivitet och för att möjliggröa insatser som leder till utveckling också i fattiga länder.
Centerpartiet skrev med anledning av pressmeddelandet på Twitter:

Lena Ek sätter press på kommissionen.

Men under presskonferensen i Bryssel i onsdags förklarade kommissionens ordförande José Manuel Barroso att inget land i EU velat ha mer än 40 procents utsläppsminskningar.
Enligt The Guardian ska Barroso ha sagt:

– No capital was suggesting more than 40%. Even the more committed leaders in terms of climate action. No one was suggesting more than 40%.

Lise Nordin, energitalesperson för Miljöpartiet, har nu begärt en interpellationsdebatt med miljöministern för att få svar på vad regeringen egentligen vill se för klimatmål till 2030.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.