Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny FN-rapport: 1,5-gradersmålet utom räckhåll om inte utsläppen minskar kraftigt och omedelbart

  Målet om 1,5-grader temperaturhöjning kan bara nås om världens länder höjer sina ambitioner kraftigt och agerar omedelbart. Även att nå 2-gradersmålet blir allt dyrare och förenat med fler risker i och med att världens länder inte gör tillräckligt, det skriver FN:s miljöprogram UNEP i en ny rapport.

  Världens årliga utsläpp behöver minska med åtminstone 14 procent till 2020 för att ha en chans att nå 1,5-gradersmålet, och för att kunna nå 2-gradersmålet så billigt som möjligt. För att nå dit behövs att världens länder tar på sig dubbelt så höga minskningsambitioner som idag, och det behöver ske nu. Att inte agera nu kommer innebära ett behov av en mycket brant minskningskurva effter 2020, vilket både kommer bli dyrare och svårare.

  De viktigaste åtgärderna för att kunna uppnå minskade utsläpp menar rapporten är:

  • Energieffektiviseringar
  • Avskaffande av fossilsubventioner
  • Begränsningar av metanutsläpp
  • Satsningar på förnybart

  The Emissions Gap Report, som rapporten heter har de senaste åren publicerats i anslutning till varje klimattoppmöte, för att påminna om vilka åtgärder som skulle behöva beslutas om. Hittills har dock inte makthavarna lyssnat. Men 19 gången gillt kanske..? Om ett par veckor får vi se hur det gick denna gången.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!