Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny rapport: Sveriges klimatutsläpp har ökat

  Sveriges klimatutsläpp har ökat de senaste åren, åtminstone om man räknar med de utsläpp som vår konsumtion orsakar utomlands. Det visar en ny rapport från naturvårdsverket.

  Regeringen har länge hävdat att Sveriges utsläpp minskar samtidigt som vår ekonomi växer, men det påståendet har mött allt mer kritik de senaste åren, eftersom orsaken till Sveriges minskning beror på att vi istället köper in de klimatdåliga produkterna från andra länder. En trend som för övrigt har observerats över hela den rika världen.

  Den nya rapporten från naturvårdsverket slår fast att utsläppen mycket riktigt har minskat under 2000-talet, om vi studerar vad som produceras i Sverige. Då har utsläppen minskat med 6 miljoner ton. Studerar vi däremot utsläppen från Sveriges konsumtion, alltså inklusive vår import, men exklusive vår export så har våra utsläpp ökat med 8 miljoner ton mellan 2000 och 2008. Studien är en i en rad undersökningar som har kommit fram till liknande slutsatser, frågan är vilka slutsatser regeringen kommer att dra av den nya informationen. För en klimatpolitik leder till att utsläppen flyttar utomlands istället för att minska vill väl ingen ha. Eller?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.