Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny spännande forskning om hur minskad mängd havsis i Arktis påverkar växthusgaser

  Supermiljöbloggen har flera gånger tidigare rapporterat om istäcket i Arktis. I höstas nåddes rekordnoteringar och forskare har gått ut och spått att isen är borta redan om fyra år. Nu har forskare från bland annat Lunds universitetvisat att den minskning av havsis som äger rum rubbar balansen hosväxthusgaser i atmosfären.

  Forskarresultaten som publicerades i Nature Climate Change handlar om hur koldioxid och metan påverkas av issmältningen. En sak som diskuteras är den onda cirkel som skapas vid smältning av havsis. Den vita isen reflekterar i vanliga fall en stor del av solljuset, när denna försvinner absorberas havet mer av solens strålar vilket leder till ökad uppvärmning.

  Processerna på land är ganska väl kända medan de många av de marina processerna kräver vidare forskning. -Vi vet väldigt lite om de långsiktiga effekterna av hur ett krympande istäcke rubbar balansen hos växthusgaser i havet, säger Torben R Christensen från Lunds universitet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!