(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Nya siffror: svenskarnas köttkonsumtion upp 40% sedan 1990

2011 var ett rekordår för köttätandet. Men med 87 kilo kött per person och år kommer Sveriges befolkning allt längre bort från en hållbar köttkonsumtion.

Foto: Naturskyddsföreningen

För några veckor sedan skrev Supermiljöbloggen om Jordbruksverket som i en ny rapport tittat på olika vägar mot en hållbarare köttkonsumtion.

I dag presenterade verket en uppföljningsrapport fylld med konsumtionssiffror för hur mycket kött svenskarna äter. Rapporten, Köttkonsumtionen i siffror – utveckling och orsaker, har tagits fram parallellt med den andra rapporten som heter Hållbar köttkonsumtion – vad är det, hur når vi dit?

Tittar man närmare på siffrorna i den nya rapporten så framgår att 2011 var ett rekordår vad gäller svenskarnas köttkonsumtion. 87 kilo per person blev det. För 2012 verkar de preliminära siffrorna dock peka på att en viss tillbakagång skett ner till 85 kilo.

De 85 kilona, som gäller slaktkroppsvikt, var uppdelade ungefär på följande sätt:
Nötkött 25,7
Griskött 37
Fjäderfäkött 18
Fårkött 1,4
Hästkött 0,2
Renkött 0,2
Kött av vilt 2
Inälvor 0,6

I rapporten får man också bland annat veta att den svenska köttkonsumtionen ökat med drygt 40 procent från 1990 till 2012. Man kan även läsa att enligt den senaste matvaneundersökningen så är det männen som äter mer rött kött, fågelkött samt korv och korvpålägg än kvinnorna. I genomsnitt äter männen bland annat dubbelt så mycket korv som kvinnorna.

En ökad köttkonsumtion är enligt Jordbruksverket en trend som pågått i många år i Sverige, och det är en mängd faktorer som ligger bakom, både ekonomiska och icke-ekonomiska.

I rapporten som kom för några veckor sedan är man från Jordbruksverkets sida samtidigt tydliga med vad som gäller framöver om vi ska ställa om till ett hållbart samhälle. Jordbruksverket inleder rapporten så här:

“Vi i västvärlden behöver äta mindre kött för att utsläppen av växthusgaser från livsmedelsproduktionen ska minska. I synnerhet nötkött bidrar med stora utsläpp av växthusgaser.
Vi behöver också äta mindre kött för att jordens resurser ska räcka till att producera mat åt alla. Det gäller alla köttslag.”

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Du kan nu spara nyheter!

    Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

    OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.