Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Ossian Ekdahl, AP-fonderna: ”Vi försöker så gott vi kan”

  Som några av er kanske uppmärksammat delade Jordens vänner ut årets greenwash-pris till AP-fonderna. Under almedalsveckan haffade SMB Ossian Ekdahl, chef på 1:a AP-fonden för kommunikation och ägarstyrning, och ställde lite frågor. Vad svarade AP-fonden och finns det några begränsningar för att jobba etiskt?

   

  ”Lite orättvist”

  AP-fonderna har kritiserats för flera investeringar och Svaret på första AP-fondens hemsida är därför tudelat. Bland annat handlar det om Sime Darby, ett palmolje-bolag AP-fonderna investerat i. Bolaget är nu under uppsikt av Etikrådet då de utnyttjar land för sina palmodlingar i Liberia utan att ta hänsyn till lokalbefolkningen. På Jordens vänners internationella sida skrivs det:

   Many of the inhabitants, especially women, say they have lost their farms and food sources, livelihoods, as well as culturally sacred sites to oil palm plantations.

  AP-fonden svarar inte mycket mer om bolaget än att Sime Darby erkänt felhantering och upprättat ett åtgärdsprogram samt att Etikrådet nu har ärendet under observation.

  Jordens vänner kritiserar däremot även fonderna för deras investeringar i oljebolag, vilket AP-fonderna menar inte strider mot några placeringsregler.

  Olja är och förblir en viktig resurs även under en övergång till en ”lågfossilekonomi”, dels för Sverige som nation, dels för stora delar av svensk industri.

  Ekdahl själv menade att priset var lite orättvist och tillade:

  ”Vi kan och vi vill göra ännu mer, men vi försöker så gott vi kan”

   

  ”Vi ska hålla på med sådana frågor bara om det inte går ut över långsiktiga avkastningar”

  När SMB frågade om reglerna riksdagen satte var tillräckligt hårda fick vi svaret att AP-fonderna tillsammans med riksdagen nu utformar friare regler då de är begränsade på vissa områden. Detta hade däremot inget med miljö att göra.

  Vi skulle kunna göra mer om vi hade mer resurser (…) vi måste också vara noga med att inte lägga ner alltför mycket resurser, ta på oss allt för stora kostnader.

  Inom miljöområdet, klimat eller sociala frågor sa Ekdahl att det inte finns någon restriktion som stör AP-fonderna. En begränsning de har är att de inte ska hålla på med ’sådana frågor’ om det går ut över långsiktiga avkastningar, men det gör det inte enligt Ekdahl. Frågan varför etiska frågor väljs bort under ’långsiktiga avkastningar’ får vi återkomma till.

  Hela intervjun kan du se här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra