Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Polska borgmästare undertecknar deklaration för klimatsolidaritet

  Ett dussintals borgmästare från landbygsorter i Polen samlades i helgen på klimatmötet för att underteckna en deklaration om ”Solidaritet för klimatet”.
  I rapporteringen från klimatmötet i Katowice har Polens beroende av kolkraft ofta tagits upp, men de progressiva miljörösterna i Polen har inte hörts lika högt. I deklarationen som presenterades i helgen på COP 24 i Katowice förbinder sig de polska borgmästarna att arbeta för att deras städer till 2050 ska övergå helt till förnybara energikällor.

  – Vi behöver en revolution i Polen, precis som Solidaritet [en fack- och folkföreningsrörelse från 1980-talet] genomförde på sin tid. Men egentligen handlar det inte om något radikalt, det är bara vad vetenskapen dikterar. Vi måste lämna kolet som gör våra barn sjuka, säger en av undertecknarna, säger Mateusz Klinowski, tidigare borgmästare i Katowice.

  Grunden till ställningstagandet ligger i en konflikt mellan delar av fackföreningsrörelsen Solidaritetsrörelsen, och den klimatförnekande tankesmedjan Heartland Institute i Polen. För även om exempelvis Polens näst största stad Krakow kommer förbjuda koleldning från och med nästa sommar, så är flera mellanstora städer i landet fortfarande beroende av kolet som energikälla. Inte helt otippat är konflikten mellan kolindustrin och miljörörelsen stor i Polen, och miljörörelsen har kraft. Något som inte alltid syns i rapportering om landet.


  SMB pushar för en journalistik som sätter miljön först. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.