Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rapport: Vi kan nå 2-gradersmålet utan att sänka vår livskvalitet

  Mistra Urban Futures i Göteborg har publicerat en rapport med konkreta aktioner som krävs för att nå 2-gradersmålet. Projektet Well-being in Sustainable Cities (WISE) fokuserar på Göteborgarnas konsumtionsmönster och vilka omställningar som behövs på internationell, nationell, regional och lokal nivå.

  Kristofer Palmestål som jobbar för Miljöförvaltningen i Göteborgs Stad och medverkar i rapporten säger till SMB:

  Det viktigaste resultatet är att visa att det går att minska utsläppen av växthusgaser ner till nivåer som kan anses som hållbara, men att detta kräver stora insatser och att man använder kraftfulla styrmedel.

  Det andra viktiga resultatet är att en sådan omställning inte behöver innebära några försämringar av vår livskvalitet, vilket många befarat.

  Chalmersforskaren Jörgen Larsson som också medverkar i projektet finns citerad på Chalmers hemsida:

  Forskningen indikerar att människors livskvalitet efter en klimatomställning skulle vara ungefär som i dag, säger Jörgen Larsson. Flygandet är det område där vi kan se ett visst möjligt ”pris” i livskvalitet för att nå klimatmålen. Detta gäller främst för de grupper som flyger mycket, det vill säga höginkomsttagarna. Den enskilt viktigaste åtgärden för att uppnå radikalt hållbara utsläppsnivåer i vårt scenario för 2050 är att stabilisera flygandet på 2010 års nivå.

  Men vilka stora insatser krävs och vad kommer det krävas av oss? På internationell nivå ligger fokus på EU som bland annat måste införa styrmedel för att arbeta mot en fossilfri elproduktion, energieffektivisering samt mycket minskad nötköttsproduktion.

  Sverige måste exempelvis förändra sina matvanor mot en huvudsakligen vegetabilisk kost, minska transportsektorns utsläpp till nära noll år 2050 och överväga att ta ut produktivitetsökningen som förkortad arbetstid.
  Rörande den regionala nivån, här specifikt Västra Götalandsregionen, behövs bland annat kollektivtrafiken byggas ut, matsvinnet minska och klimatsmarta tekniklösningar spridas.

  Den lokala nivån, Göteborgs Stad, har mycket arbete framför sig i att förändra stadsbilden och ändra invånarnas konsumtionsvanor. Där behövs bland annat energieffektivisering, förnyelsebara energikällor och ett stort fokus på kollektivtrafik, men även stora förändringar i invånarnas flyg- och köttvanor.

  Spana in rapporten för att se alla behövda förändringar och hur WISE kom fram till det.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!