Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen halverar klimatstödet – igen

  Regeringen väljer att återigen halvera det svenska klimatstödet, trots att vi förbundit oss i internationella konventioner att satsa nya pengar istället för att skära ned, det framgår i höstbudgeten som nyligen presenterats.

  Klimatfinansiering är ett viktigt verktyg för att hjälpa fattigare länder ställa om, och en av få saker som världens länder lyckats enas om på klimatmötena. Men istället för att skjuta till pengar väljer regeringen att minska stödet. Enligt en beräkning från Svenska Kyrkan och Stockholm Evironmental Institute borde Sverige bidra med åtminstone 2 miljarder i klimatfinansiering för att leva upp till våra åtaganden. I 2011 års budget avsatte regeringen halva den summan, det vill säga 1 miljard. I 2012 års budget avsatte de en halv miljard, och i år säger biståndsminister till tidningen Omvärlden  att hon är nöjd med att de avsatt en kvarts miljard till klimatfinansiering.

  Enligt internationella åtaganden som Sverige har skrivit under är vi skyldiga att bidra med klimatfinansiering som hjälper fattigare länder att ställa om, pengarna ska vara nya och utöver det ordinarie biståndet. Sverige gör tvärt om och bakar in klimatfinansieringen i biståndsbudgeten så de två konkurrerar om samma pengar och halverar våra satsningar från en redan för låg nivå.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.