Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Regeringen inför nytt förbud mot mikroplaster

  Nu vill regeringen slå tillbaka mot mikroplasterna. Från och med den 1 juli i år förbjuds mikroplaster i vissa produkter. Förbudet är en del av regeringens större satsning på rena hav.

  I ljuset av att mikroplaster hittats i svenska blåmusslor, havskräftor, torsk, koljor och räkor har regeringen nu beslutat om ett förbud. Det gäller mikroplast med rengörande, skrubbande eller polerande funktion i produkter som sköljs av eller spottas ut. De återfinns i bland annat tandkräm, schampoo, balsam och skrubbar.
  Förslaget, som kom från Kemikalieinspektionen, möttes av stort motstånd innan det antogs. Det var bland annat oppositionspartier och branschorganisationer som ansåg att förbudet är onödigt. De menade att det är bättre om förbud införs på EU-nivå, för att komma till bukt med problemet på internationell nivå.
  Enligt Branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen omfattar förbudet produkter som innehåller naturligt förekommande polymerer, och som alltså inte bör räknas till mikroplaster. Det finns möjlighet till dispens från förbudet, men enligt Havsmiljöinstitutet, Göteborgs Universitet och Greenpeace blir det svårt att tillämpa.
  Förbudet är ett steg i rätt riktning, menar Naturskyddsföreningen, som länge drivit kampanjer i Sverige för plastfritt hav och krav på producenter. De vill att innehållsförteckningar ska göras tydligare, så att konsumenterna tydligt kan se om en produkt innehåller plastpartiklar. De vill också att mer pengar satsas på forskning om hur plast påverkar djur och människor, samt bättre återvinning av alla typer av plast och filter till industrier och tvättmaskiner som läcker ut mikroplaster.
  I samma veva som mikroplastförbudet beslutade regeringen dessutom om att ge bidrag till kommuner som vill städa bort skräp från Sveriges stränder. Kommuner kommer att få ansöka om det här bidraget hos Naturvårdsverket från och med 1 mars. Totalt satsar regeringen drygt 100 miljoner kronor varje år till 2020 för att minska spridning av plast och mikroplast i naturen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra