Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rockström: 30-50 Euro per ton koldioxid skulle göra kol till en dinosaurie

  Johan Rockström, chef på Stockholm Resilience Centre, har svarat på SMB:s frågor om lösningar, vad vi måste göra för att hålla oss till två graders uppvärmning och om hans tankar kring GMO. Trots att det krävs stora förändringar i våra koldioxidutsläpp kan dessa skapas genom få tydliga förändringar, menade han.

  30-50 Euro per ton koldioxid skulle göra kol till en dinosaurie.

  Huvudåtgärden är att sätta en högre koldioxidskatt. 30-50 Euro per ton koldioxid menar Rockström skulle skapa de incitamenten vi behöver för en hållbar omställning. Däremot sa han att varken regeringen eller oppositionen i dagsläget visar det kraftiga ledarskapet som behövs för att klara generationsmålet. Kortfattat behöver:

  • Individen förändra sina konsumtionsvanor
  • Företag utåt sätt tydligt berätta att de kan ta hårda krav
  • Politiker fixa ramverk och en global koldioxidskatt

  Rörande den känsliga GMO-frågan svarade Rockström att han tror att det är en nödvändighet för att klara den framtida globala matförsörjningen. Samtidigt menade han att utvecklingen av GMO med bland annat round-up-beroende växter inte varit bra, men att växtförädling pågått i tusentals år. Han tror att vi kan komma fram till en global och säker överenskommelse för hur GMO ska hanteras, även med länder som Kina och Ryssland.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.