Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så kan du minska din onödiga plastanvändning – 11 tips från #plastriot

  Förra året startade #plastriot, en kampanj för att sprida kunskap om det enorma problem som plast utgör för miljön, haven, djuren och för människors hälsa, men också en kampanj med syfte att uppmärksamma konsumenter på typiska ”plastfällor” i vår vardag som lätt går att undvika.

  Supermiljöbloggen har frågat oceanografen Daniel Hansson och journalisten och bloggaren Tanja Dyredand, de två som ligger bakom kampanjen, vilka deras bästa tips är till alla som vill minska sin onödiga plastanvändning men som inte riktigt vet hur.

  Vi frågade efter fem tips. Vi fick elva!

  1. Köp digital underhållning.
  En CD/BluRay-skiva med förpackning är nästan 100 procent plast. Genom att köpa musiken eller filmen digitalt minskar behovet att tillverka ny plast till denna typ av förpackningar.

  2. Vädra din fleecetröja.
  Fleecetröjor är mycket populära och anses av många vara miljövänliga eftersom de ofta består av återvunna PET-flaskor. Problemet är att tröjorna släpper ifrån sig mycket stora mängder mikroplaster när de tvättas. Så länge fleecetröjan inte är synligt smutsig räcker det oftast att bara hänga den på vädring några dagar, så är den som ny och fräsch igen.

  3. Undvik smink med glitter.
  Många skönhetsprodukter innehåller glitter. I nästan alla tillfällen är det små plastbitar som ger glittereffekten. Undersök innehållsföreteckningen. Ser du förkortningen PE eller ordet polyethylene är det plast i sminket. Köp inte! Samma tips kan också användas till exfolierande krämer och ansiktsmasker.

  4. Fast tvål framför flytande.
  Flytande tvål kommer oftast i plastförpackningar, som sedan slängs. Genom att använda en fast tvål, både till händer och kroppen i duschen, minskar du plastbehovet.

  5. Köp Sodastreamer.
  Ursäkta reklamen, men med en sodastreamer hemma slipper du bära hem kilovis tunga plastflaskor med vatten. Investera i en kolsyremaskin och bra flaskor till den så sparar du både pengar och minskar din engångsplastanvändning.

  6. Sluta röka.
  Cigarettens filter är delvist ett plastmaterial. Att därför slänga fimpen på marken är rent ut sagt korkat. Sverige vore så mycket bättre utan de cirka en miljard fimpar som folk slänger på gator och torg i landet varje år. Inte nog med det, fimpar, plastfilmen runt paketen och själva tobakspaketen utgör cirka hälften av allt skräp i svenska städer.

  7. Använd tändstickor.
  Om du nu absolut måste röka, gör då tjänsten att använda tändstickor istället för små plasttändare. Tomma tändare är bland det vanligaste föremål som hittas på stränder runt om i världen.

  8. Städa med bakpulver och vinäger.
  Med olika kombinationer av bakpulver och vinäger kan man mer eller mindre ersätta alla de kemiska rengöringsmedel som finns i våra hem. Förutom att man slipper plastflaskorna blir det också billigare och mindre giftigt.

  9. Och det vanliga, som alla hört hundratals gånger – minst!
  Investera i en riktigt bra återanvändningsbar påse att använda till inhandlande. Använd inte engångsbestick eller muggar/glas. Sortera plastförpackningar. Återvinn!

  10. Släng inte plast i naturen – det mest effektiva tipset.
  Visst låter det märkligt att behöva ha med en sådan här punkt på listan. Alla vet väl att man inte skall slänga skräp på marken, eller? Uppenbarligen inte, annars hade nedskräpningen på våra gator, torg, natur och hav inte varit så stor. Så länge folk inte lär sig att slänga sitt skräp och plast i papperskorgen behöver vi upprepa detta tips.

  11. Berätta för andra!
  Underskatta inte kraften i att berätta för dina nära och kära om plastnedskräpningen och hur man kan dra sitt strå till stacken för en bättre miljö. Ju fler som minskar sin plastanvändning, återvinner plasten rätt och slutar skräpa ner, desto bättre miljö får vi och kommande generationer.

  Mer information om kampanjen och om plastens miljöpåverkan kan du hitta på plastriot.se

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.