Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  SMB avslöjar: Centern överkörda av Moderaterna i frågan om klimatmål i EU

  Regeringen har inte drivit på för att EU ska införa mål för förnybar energi och energieffektivisering till 2030. Därmed verkar det som att Centerpartiet har blivit överkörda av Moderaterna.
  Just nu pågår en diskussion om hur EU:s klimatmål till 2030 ska se ut och många aktörer har tagit ställning för tre separata hållbarhetsmål på EU-nivå till 2030, ett för utsläppsminskningar, ett för utbyggnad av förnybar energi och ett för energieffektivisering. Detta eftersom de två senare målen i praktiken varit vad som drivit på EU:s omställningsarbete de senaste åren, då handeln med utsläppsrätter havererat. De tre rödgröna oppositionspartierna, Folkpartiet och Centerpartiet har alla stött förslaget om tre klimatmål. Energiminister Anna-Karin Hatt sa exempelvis till Supermiljöbloggen i höstas att ”både förnybart och energieffektivisering bör finnas med i målstrukturen för 2030”.
  Så sent som i förrgår antydde Anna-Karin Hatt att detta var regeringens linje då hon fick en fråga på twitter om varför Sverige inte skrivit under ett brev som uppmanade till mål för förnybart och energieffektivisering. Hon svarade då att Sverige inte skrivit under därför att vi inte blivit tillfrågade. Supermiljöbloggen kan nu avslöja att detta inte är hela sanningen. I det dokument med input som regeringen skickat till EU-kommissionen nämns varken energieffektivisering eller förnybar energi. Istället lägger regeringen fokus på att utsläppsminskningar fortsatt ska få kunna ske i utlandet istället för på hemmaplan.
  Därmed går regeringens linje emot både vad Centerpartiet själva har drivit och vad många tunga miljöaktörer krävt. Så sent som i förmiddags krävde representanter för Svenska Kyrkan, LO, Nordea och Naturskyddsföreningen med flera att regeringen skulle driva på för tre separata klimatmål till 2030. Det verkar troligt att Centerpartiet med miljöministern och energiministern i spetsen åter har fått se sig överkörda av Moderaterna då deras hållning varit att EU endast ska ha ett mål om utsläppsminskningar.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.