Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  SMB avslöjar: Centern överkörda av Moderaterna i frågan om klimatmål i EU

  Regeringen har inte drivit på för att EU ska införa mål för förnybar energi och energieffektivisering till 2030. Därmed verkar det som att Centerpartiet har blivit överkörda av Moderaterna.
  Just nu pågår en diskussion om hur EU:s klimatmål till 2030 ska se ut och många aktörer har tagit ställning för tre separata hållbarhetsmål på EU-nivå till 2030, ett för utsläppsminskningar, ett för utbyggnad av förnybar energi och ett för energieffektivisering. Detta eftersom de två senare målen i praktiken varit vad som drivit på EU:s omställningsarbete de senaste åren, då handeln med utsläppsrätter havererat. De tre rödgröna oppositionspartierna, Folkpartiet och Centerpartiet har alla stött förslaget om tre klimatmål. Energiminister Anna-Karin Hatt sa exempelvis till Supermiljöbloggen i höstas att “både förnybart och energieffektivisering bör finnas med i målstrukturen för 2030”.
  Så sent som i förrgår antydde Anna-Karin Hatt att detta var regeringens linje då hon fick en fråga på twitter om varför Sverige inte skrivit under ett brev som uppmanade till mål för förnybart och energieffektivisering. Hon svarade då att Sverige inte skrivit under därför att vi inte blivit tillfrågade. Supermiljöbloggen kan nu avslöja att detta inte är hela sanningen. I det dokument med input som regeringen skickat till EU-kommissionen nämns varken energieffektivisering eller förnybar energi. Istället lägger regeringen fokus på att utsläppsminskningar fortsatt ska få kunna ske i utlandet istället för på hemmaplan.
  Därmed går regeringens linje emot både vad Centerpartiet själva har drivit och vad många tunga miljöaktörer krävt. Så sent som i förmiddags krävde representanter för Svenska Kyrkan, LO, Nordea och Naturskyddsföreningen med flera att regeringen skulle driva på för tre separata klimatmål till 2030. Det verkar troligt att Centerpartiet med miljöministern och energiministern i spetsen åter har fått se sig överkörda av Moderaterna då deras hållning varit att EU endast ska ha ett mål om utsläppsminskningar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra