Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  SMB granskar LO: En ny svensk modell

  Under första maj gör SMB en minigranskning av Unionen, IF Metall och LO. Med hundratusentals medlemmar har förbunden stor makt att driva en hållbar utveckling framåt – eller sätta käppar i hjulet för nödvändiga åtgärder.
  Med stor makt kommer stort ansvar, så tar orgsnisationerna ansvaret kring miljö och klimat som de borde? Vilka miljöfrågor driver de egentligen? Det försöker SMB reda ut.
  Se alla inlägg från SMB:s minigranskning här.

  • Förbund: LO
  • Medlemmar: l 467 000 (2015)
  • Yrkesgrupper: Samlar 14 fackförbund,
   ex. IF Metall, Transportarbetareförbundet och Handelsanställdas förbund

  Bakgrund: LO är Sveriges största sammanslutning av fackförbund, som samlar flera av de traditionella arbetaryrken inom bl.a. IF metall, Elektrikerförbundet och Handelsanställdas förbund. Historiskt är med andra ord 1 maj i mångt och mycket även LO:s dag, och organisationens politiska påverkan har lyfts mycket i media den senaste tiden.

  LO:s miljöarbete

  Under rubriken klimat och miljö listar LO tre politiska frågor på deras hemsida som organisationen och deras anslutna fackförbund ska arbeta för:

  • Nollutsläpp av växthusgaser
  • Omställning med brett stöd
  • Nya jobb och bättre arbetsmiljö

  På LOs nationella kongress 2016 klubbades detta stycke igenom:

  Kongressen vill att LO ska ha en tydligare facklig strategi rörande miljö- och klimatfrågor. LO kommer att ta fram ett näringspolitiskt program och inom ramen för detta ska miljö-och klimatfrågorna beaktas. Även på internationell nivå kommer LO att fortsätta sitt arbete med att driva på för att det internationella fackliga arbetet ska präglas av FN:s 17:e hållbarhetsmål.

  Ett sådant näringspolitiskt program har ännu inte släppts, men för ett par veckor sedan kom en tjock rapport med titeln Fem förslag för en investeringsledd klimatpolitikRapporten ses av LO som ett första steg mot det miljö- och klimatpolitiska program som de har arbetat på de senaste två åren. Rapporten består av ”fem stora utsläppsområden som kräver investeringar för att LO-medlemmar ska kunna bo, resa till jobbet och äta klimatsmart”:

  • Klimatsmartare material och produktion, mer specifikt grön cement
  • Ett förnybart energisystem
  • Fossilfritt transportsystem
  • Biobaserade industrikombinat
  • Ökat träbyggande
  Ny svensk modell

  Rapporten är ett ambitiöst projekt som, förutom att vara en gedigen genomgång av fem konkreta exempel där industrin kan bidra till statlig klimatpolitik, också är en form av visionärt manifest för en ny tolkning av den svenska modellen. I den nya modellen ska fackförbund kunna ta med miljömål och klimatinvesteringar som faktor i förhandlingar med staten och näringsliv, för att skapa investeringar som gör sverige ledande inom klimatsmarta lösningar utan att offra sin plats i den europeiska konkurrensen.
  Alternativa begrepp som delningsekonomi och cirkulär ekonomi nämns i förbifarten flera gånger under rapportens gång, utan att få någon djupare diskussion.

  Sammanfattning

  LO verkar vara en bit på väg, men det är ännu svårt att dra några slutsatser kring hur förbundens påverkan på miljö/klimatpolitik ser ut. Det finns en uppfriskande kombination av saklighet och vision i LO:s rapport, som i utsträckning kan ses som förbundens ståndpunkter i klimatpolitiken. Frågan hur planen kommer sättas i praktiken kvarstår och Supermiljöbloggen kommer följa upp LO:s miljöarbete framöver.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.