Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  #SMBalm: Sverigedemokratisk miljöpolitik – finns den?

  Idag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Vi granskar SD:s miljöpolitik. Häng med på en resa om motorsport, ’flummiga klimatmål’ och motstånd mot förnybart.


  SD MOTOR OCH TIDNINGEN BILSPORT
  SD är populära i motorsportsammanhang. De har en egen motorförening. När tidningen Bilsport frågade dem om politik, svarade de bl a så här:

  Josef Fransson (SD), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet.

  Vi är också det enda partiet som budgeterat för en sänkning av bensinskatten medan de andra partierna säger sig planera ytterligare höjningar eller försöker prata runt frågan med flummiga resonemang om CO2 och klimatmål.

  IDEOLOGI
  När vi på Supermiljöbloggen gjorde en genomgång av partiernas ideologi och hur de kopplar den till miljö och hållbarhet, kunde vi inte analysera SD, eftersom de skriver allt för lite om frågorna på sin hemsida för att det ska gå att ta något samlat grepp. Granskningen av de andra partierna hittar du här.


  MOTIONER
  2010 lade SD 2 motioner som behandlades av miljö- och jordbruksutskottet. Det handlade om att det skulle bli lättare att få köra motorfordon i terräng och att igen ge bidrag till att röja skogen. Så här skrev vi då:

  Förutom direktiv för utgiftsområdet allmän miljö- och naturvård, som är en del av deras budgetmotion, har Sverigedemokraterna lagt två motioner som kommer att behandlas av Miljö- och jordbruksutskottet. SDs recept för att rädda världen är begränsad till två frågor i Miljö- och jordbruksutskottet. En motion om att återinföra skogsröjningsbidraget. En motion om reformera terrängkörningslagen. Det känns betryggande att de engagerar sig i de stora, globala och livsavgörande frågorna.

  2011 handlade motionerna om att staten ska betala tillbaka mer på koldioxidskatten, att samla in alger att göra biogas av, en motion till om terrängkörning, att stänga jakt i sverige för utlänningar samt slutligen att den som bor i närheten av ett vindkraftverk ska ersättas för detta av kraftbolaget.


  FÖRTROENDE
  Varje år ställer SIFO (på uppdrag av PR-byrån Westanders) frågan ”Vilket parti känner du störst förtroende för när det gäller klimatfrågan?” SD hamnar både förra året och i år på rekordlåga nivåer, med hela 0%. I princip inga tillfrågade tycker alltså att SD är bäst på klimatfrågor.


  KLIMATFÖRHANDLINGARNA
  SD har inte gjort något större liv av sig i samband med de internationella klimatförhandlingarna. Det enda vi hittar är en artikel om att inkludera skogspåverkan i klimatmålen, något som kritiseras för att orättvist gynna Sverige starkt. Sverige skulle då inte behöva göra så mycket klimatpolitik alls, eftersom skogen gör att Sveriges utsläpp inte räknas.


  MILJÖPOLITISKT PROGRAM
  Under Miljöaktuellts fest förra året i Almedalen framträdde SD:s representant i Miljö- och jordbruksutskottet Josef Fransson. Han stakade sig när han ursäktade att de då, nästan 10 månader efter valet, fortfarande inte hade något miljöpolitiskt program. Vi har inte vid sökning hittat något program nu heller. Tipsa oss gärna om ni vet om/var det finns.


  INSTÄLLNING TILL FÖRNYBAR ENERGI
  Josef Fransson (SD) skriver i en opublicerad replik till MP att kärnkraften drar in ”mångmiljardbelopp” till statskassan:

  Sanningen är, kortfattat, att dagens kärnkraftsanläggningar pumpar in mångmiljardbelopp i statskassan, inte minst via den väl tilltagna effektskatten, medan regeringens hårdsubventionerade vindkraftssatsning med fog kan ifrågasättas, både vad det gäller kostnadsbild och miljövinst.  SAMMANFATTNINGSVIS
  Miljöpolitik är inte Sverigedemokraternas paradgren. De förslag de har lagt på områden ger antingen marginella förbättringar, eller rent av försämringar. Vi på Supermiljöbloggen tvivlar på att Åkesson nämner miljö och klimat ikväll, gör han det så återkommer vi givetvis med en analys.
  UPPDATERING 1, 14:32: 


  KLIMATSKEPTIKER
  Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson (SD) är klimatskeptiker. Han argumenterar så här:

  ”Jag har inte sett några problem och definitivt ingen global uppvärmning.”

  Att detta står emot all seriös etablerad forskning tycks inte Alfsson ha problem med. Han bedriver dock gärna egen forskning med hjälp av Wikipedia. Som om inte detta vore nog, så snurrar han till det ordentligt angående havsnivån.

  Tipstack: @ersv77 på Twitter

  RASISM
  Bloggen Inte rasist, men… skriver om en företrädare för SD Sjöbo. Johan Holgersson. Han påstår att somalier är dåliga för miljön, med minst sagt tvivelaktiga argument:

  Miljöpartiet vurmar för en massinvandring utan like, å det kära medborgare är miljöförstörande om något! för ta till exempel en somalisk familj på mellan 5-10 personer (ofta fler) hur mycket energi, förbrukningsmaterial och mat förbrukar dom i Somalia? En månads förbrukning i Somalia är Ungefär vad dom skulle göra av med på en timme här, och glöm inte alla utsläpp från resor fram och tillbaka till hemlandet när dom väl fått uppehållstillstånd.

  UPPDATERING 2, 17:20:


  BOKTIPS
  Miljöaktuellt skriver om Gustav Kasselstrand, förbundsordförande för SDU. När han får ge ett boktips, lyfter han fram boken ”Homo Eco” av Lars Bern. Kasselstrand: ”Bern visar hur domedagsprofeter och klimatalarmister styr miljödebatten idag och hur forskningen är politiskt styrd.”

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.