Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  SMB:s snabbguide till den nya klimatrapporten

  Idag presenterar FN:s klimatpanel (IPCC) den första delen av sin femte rapport. Sammanfattningen för beslutsfattare släpptes redan den 27 september. Här är vår översikt över några av rapportens huvudbudskap. IPCC-rapporten för dummies, del 1.

  • Uppvärmningen av klimatsystemet är otvetydig och sedan 1950-talet är många av de observerade förändringarna oöverträffade under de senaste decennierna till årtusendena. Atmosfären och haven har blivit varmare, mängderna snö och is har minskat, havsnivån har stigit, och koncentrationerna av växthusgaser har ökat.
  • Jordens yta har blivit varmare. Jordens yta har varit successivt varmare under vart och ett av de senaste tre decennierna än något föregående årtionde sedan 1850. På norra halvklotet var 1983-2012 troligen den varmaste 30-årsperioden under de senaste 1400 åren.
  • Värmen har lagrats i haven. Havsuppvärmningen dominerar när det gäller ökningen av energi som lagras i klimatsystemet och står för mer än 90% av den energi som ackumulerats mellan 1971 och 2010. Det är så gott som säkert att havens övre skikt (0-700 m) värmdes 1971-2010, och de värmdes sannolikt också mellan 1870 och 1971.
  • Isarna smälter. Under de senaste två decennierna har Grönlands och Antarktis inlandsisar tappat massa, glaciärer fortsätter att krympa i nästan hela världen, och arktiska havsisen och norra halvklotets vårsnötäcke har fortsatt att minska i omfattning.
  • Haven stiger. Graden av havsnivåhöjning sedan mitten av 1800-talet har varit större än den genomsnittliga hastigheten under de föregående två årtusendena. Under perioden 1901-2010 steg den globala havsnivån med 0,19 m.
  • Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären är extremt hög. De atmosfäriska halterna av koldioxid (CO2), metan och dikväveoxid har ökat till nivåer utan motstycke under åtminstone de senaste 800 000 åren. CO2-koncentrationen har ökat med 40% sedan förindustriell tid, och beror främst på utsläpp av fossila bränslen och i andra hand på nettoutsläpp från förändrad markanvändning. Av människans utsläpp av CO2 har ungefär 30% absorberats av haven, vilket orsakar havsförsurning.
  • Mänsklig påverkan ligger med stor sannolikhet bakom den observerade uppvärmningen. Det är ytterst sannolikt att mänsklig påverkan har varit den dominerande orsaken till den observerade uppvärmningen sedan mitten av 1900-talet. Mänsklig påverkan har påvisats i uppvärmning av atmosfären och haven, förändringar i vattnets globala kretslopp, minskningar av snö och is, stigande global havsnivå och förändringar i vissa klimatextremer. Bevis för mänsklig påverkan har ökat sedan AR4 (den föregående klimatrapporten).
  • Fortsatta utsläpp av växthusgaser kommer att orsaka ytterligare uppvärmning och förändringar i alla delar av klimatsystemet. Att begränsa klimatförändringarna kommer att kräva omfattande och varaktiga minskningar av växthusgasutsläppen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.