Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Stockholm bygger farligt

    Klimatförändringarna kan öka risken för ras och skred i Stockholms län skriver SVD. Enligt två nya rapporter planerar majoriteten av länets kommuner att bygga på riskområden.

    På uppdrag av länsstyrelsen har SMHI och Sveriges geotekniska (SGI) anstalt tagit fram varsin rapport som visar på en rad klimatförändringar som väntar under det närmaste århundradet. Det varnas bland annat för en ökad risk för ras och skred vilket hänger ihop med en förväntad ökning av nederbörd samt en höjd grundvattennivå. Dessa faktorer tillsammans påverkar markens stabilitet menar Christer Frost, projektledare på SGI.
    SGI har gjort en översiktlig analys av markstabiliteten efter att ha tagit del av kommunernas framtida byggplaner. Ett 60-tal områden har bedömts olämpliga för byggen. I så många som 20 av 26 kommuner har man funnit riskområden.
    – Det här är en indikation på att kommunerna borde titta närmare på hur det ser ut och se över stabiliteten innan man bebygger i området. Det ligger ju också i plan- och bygglagens krav. Om man gör de kompletterande analyserna, så borde man i framtiden inte ha några områden där man har risk för ras och skred, säger Bengt Rydell, uppdragsledare på SGI.
     
    Samtidigt som riskerna för översvämning väntas minska i länets sjöar och vattendrag ökar riskerna för erosion och översvämning i många kommuner längs kusten. Den stigande havsnivån gör att ett större område påverkas av erosion. Rydell menar att beroende på var i länet man bor så kan man vid seklets slut räkna med att marken 45-60 meter in på stranden kommer att påverkas av erosion till följd av havsnivåförändringarna.
     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






      Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

      Självklart vill jag hjälpa till!