Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stockholmarna pantade sämre än snittet

  Färsk statistik visar att svenskarna pantade på bra under 2012. Med vissa undantag.

  Cirka 1,5 miljarder burkar och PET-flaskor pantade svenskarna under förra året, vilket är ungefär 88 procent av vad som konsumerades. Detta enligt ny statistik från Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet.

  Att den här sortens återvinning är en viktig miljöåtgärd råder ingen tvekan om, för genom att tillverka exempelvis ”en burk av återvunnet aluminium sparar man 95 procent energi, jämfört med nytillverkning”, skriver Returpack i ett pressmeddelande.

  Rimligen borde det även finnas ett stort utrymme för svenskarna att minska sin miljöpåverkan genom att dra ner på själva konsumtionen. För enligt Returpack gäller att en familj med fyra personer varje år köper så mycket som 485 burkar och 255 PET-flaskor.

  Den nya statistiken visar att det är storstadsborna som är sämre än genomsnittet på att panta. Och ser man till de tre största städerna är det i Stockholm som det pantas minst per person. Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack, ger följande förklaring.

  – Så har det sett ut under en längre tid och det beror bland annat på att många unga bor i storstäder och att de har ett annat konsumtionsmönster. Men tittar man tillbaka några år kan man ändå konstatera att pantningsgraden i storstäderna har ökat något mer än genomsnittet vilket är ett gott tecken.

  I P4 Radio Stockholm ges en helt annan förklaring av en man från Ösmo.

  – Det är för att de är stockholmare – de är inte bra på någonting.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.