Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svensk konsumtion av ananas skapar miljöproblem i Costa Rica

  Stora mängder bekämpningsmedel används vid odlingarna. Nu uppmanar Swedwatch och Naturskyddsföreningen de svenska livsmedelsbutikerna att satsa på att köpa in mer ekologisk frukt.

  – Undersökning efter undersökning visar att just tillgången till ekologiska alternativ är avgörande för att människor ska byta till ekologiskt producerad mat och frukt. Därför måste de stora livsmedelskedjorna erbjuda sina kunder färsk ekofrukt, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens vice ordförande, i ett pressmeddelande.

  I en ny rapport skriver organisationerna att användningen av kemiska bekämpningsmedel ökar kraftigt i Costa Rica de senaste åren, vilket är det land som Sverige importerar mest ananas i från.

  Bekämpningsmedlen kan vara cancerframkallande och ge reproduktiva och hormonella störningar på människor. Flera medel är så giftiga att de är förbjudna eller hårt reglerade i EU. Costa Rica är det land som använder mest kemiska bekämpningsmedel i hela världen per hektar odlingsmark.

  Men nu kanske det kan bli lite ändring. Ica skriver så här i en kommentar till rapporten:

  Till exempel har försäljningen av ekologiska vindruvor ökat med mer än 200 % under januari till september i år jämfört med samma period 2012. Under samma period har också försäljningen av ekologiska citroner, bananer och kiwi ökat med ca 100 %. Vi kommer inom några veckor lansera ekologisk mango och tittar närmare på möjligheten att återigen även ha ekologisk ananas i vårt sortiment under kommande år.

  Coop skriver:

  Ekologisk ananas finns inte alltid i butik men alla Coops butiker har möjlighet att ta hem ekologisk och rättvisemärkt ananas och kunder kan göra beställningar i sin butik. Tyvärr kostar det mer och man får räkna med dubbla priset jämfört med konventionellt odlade ananas. Coop ser positivt på en omställning till mer ekologisk frukt. Vår förhoppning är att Swedwatch rapport leder till ökad medvetenhet hos fler.

  Och Lidl skriver:

  All vår färska ananas är idag certifierad av Rainforest Alliance. Under 2013 har vi också utökat vårt ekologiska sortiment med bland annat apelsiner, bananer, citroner, kiwi och vindruvor. Att utöka sortimentet med fler ekologiska varor är ett arbete som pågår inom Lidl Sverige och som kommer att synas mer under 2014.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.