Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige har 51 procent förnybar energi

  För några år sedan tyckte regeringen att ett mål på 50 procent förnybart till 2020 vore orimligt högt. Men redan 2012, med sju år kvar till 2020, nådde Sverige 51 procent.

  När EU runt årsskiftet 2007/2008 skulle besluta hur målet om 20 procent förnybar energi till år 2020 skulle fördelas mellan unionens medlemsländer lyckades den svenska regeringen förhandla ner kommissionens förslag på vad Sverige skulle behöva ta på sig.

  Ett tag pratades det om att Sverige skulle gå från 40 procent till 55 procent förnybart, något regeringen beskrev som ”orealistiskt”.

  Lite senare kom ett nytt förslag från kommissionen, på 50 procent. Det menade regeringen var ”orimligt”.

  Till slut blev det 49 procent, något regeringens dåvarande energiminister Maud Olofsson (C) beskrev som ”ett ambitiöst mål” som vore ”tufft, men inte omöjligt” att nå.

  Dock beslutade regeringen året efter, som en del i allianspartiernas energiuppgörelse som öppnade upp för tio nya kärnkraftreaktorer i Sverige som ersättning för de gamla reaktorerna, att målet trots allt skulle höjas till 50 procent förnybart.

  Men så orealistiskt, orimligt eller omöjligt var det alltså inte.

  I ett pressmeddelande under måndagen skriver energiminister Anna-Karin Hatt (C) att ny statistik visar att Sverige redan under 2012 nådde 51 procent förnybart i energisystemet som helhet.

  Enligt Hatt ger detta Sverige ett bra utgångsläge inför kommande förhandlingar på EU-nivå:

  – Vi i Sverige har rika förnybara resurser – med solen, vinden, vattnet och skogen. Att vi redan nu nått och överträffar EU:s 2020-mål om förnybart ger oss ett bra utgångsläge inför de kommande förhandlingarna, som påbörjas i början på nästa år, om ett nytt klimat- och energipolitiskt ramverk för EU inför 2030. Ska vi klara klimatutmaningen och försörjningstryggheten behöver hela EU mer förnybar energi och mer förnybara drivmedel i våra transporter.

  Energiminister Anna-Karin Hatt säger dock inget i pressmeddelandet om i fall den svenska regeringen alls vill ha ett mål vad gäller förnybar energi till 2030, något Hatt i egenskap av centerpartist i en tidigare intervju med Supermiljöbloggen har sagt sig vilja ha.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!