Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  "Sverige måste driva på för fler klimatmål"

  Tunga företrädare för facket, näringslivet och miljöorganisationer skriver idag i DN att Sverige måste ta ställning för EU-mål för förnybar energi och energieffektivisering, något som den svenska regeringen hittills svajat kraftigt kring.
  Debattartikeln som skrivits under av företrädare för LO, Nordea, Svenska Kyrkan, Svensk Vindenergi, WWF, Naturskyddsföreningen och Svensk Solenergi, hävdar att det är dags för den svenska regeringen att ta ställning för EU-mål kring andel förnybar energi och energieffektivisering.
  Just nu pågår en intensiv diskussion i EU kring vilka klimatmål EU ska ha till år 2030. Den huvudsakliga skiljelinjen går mellan de som bara vill ha ett mål för utsläppsminskningar och de som också vill ha ett mål för förnybar energi och energieffektivisering. Enligt debattörerna är det centralt att Sverige stödjer alla tre målen, eftersom de kompletterar varandra. Mycket av EU:s utsläppsminskningar har nämligen skett på grund av att vi också har haft mål för exempelvis förnybar utbyggnad då handeln med utsläppsrätter, som är EU:s viktigaste verktyg för utsläppsminskningar, har fungerat väldigt dåligt de senaste åren.
  Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om att EU:s egna studier visar att om inga nya åtaganden görs kommer EU bara minska sina utsläpp hälften så mycket som behövs för att nå de internationellt överenskomna tvågradersmålet. Ett flertal länder, bland annat Tyskland och Danmark gick därför i dagarna ut med just ett krav om mål inom alla tre områden för EU, Sverige var dock inte bland undertecknarna. Enligt energiminister Anna-Karin Hatt skrev Sverige inte under kraven därför att vi inte tillfrågades, men på den direkta frågan om det innebär att Sverige också vill ha EU-mål också för förnybar energi och energieffektivisering har hon ännu inte gett något svar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra