Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tysk borgmästare kritiserar Vattenfalls brunkolsbrytning

  Vädjar till Sverige om hjälp med att få det statligt ägda bolaget att satsa på hållbara energislag i stället för att ödelägga tyska byar.

  Proschim är en by i östra Tyskland med cirka 300 invånare. I dag skriver byns borgmästare, Petra Rösch, på Aftonbladets debattsida att Vattenfall måste sluta förstöra hennes hembygd.

  Ett förändrat klimat påverkar alla, men för oss som berörs direkt av brunkolsbrytningen är det värsta inte bara att våra byar förvandlas till krigszoner, utan att det som generationer med människor skapat och kallar för hembygd försvinner för alltid.

  Ett av de mer absurda inslagen i hela situationen, menar Rösch, är att man just i Proschim har valt att satsa mycket på förnybar energi.

  I vår by bedrivs ett långsiktigt jordbruk och förnybara energier i form av en biogasanläggning, solceller på tak, vindkraftsanläggningar samt många hushåll med förnybara värmeanläggningar, vilket gör att vi producerar betydligt mer ren energi än vad vi använder. Allt detta ska offras för det nya dagbrottet Welzow II. Dagbrottet Welzow-Süd I har redan slukat flera byar.

  Rösch vädjar i debattartikeln om hjälp. Hon menar att Sverige måste förmå Vattenfall att lägga ner planerna på dagbrottet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.