Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Uppgörelsen om 2030-målen – ett pinsamt misslyckande

  Uppgörelsen om energi- och klimatmålen till 2030 är lägre än Kommissionens utgångsförslag och sämre än den svenska positionen. 
  Resultatet är ett bindande mål för alla EU-länder om 40 procent minskning av växthusgaser. Dessutom ska EU i sin helhet verka för 27 procent förnybar energi och 27 procent energieffektivisering. Herman Von Rompuy, EUs permanente ordförande, kallar resultatet för ”ambitiöst och balanserat”.
  I riksdagens EU-nämnd var det minst sagt turbulent i onsdags och oklarheterna var många, men det slutade med att Sverigedemokraterna gick på alliansens linje och körde över regeringens förslag. Igår eftermiddag kom ytterligare nya fakta upp om att medlemsländerna fick veto, vilket enligt vissa placerade makten hos Polen – ett land som bränner kol och menar att minskning av växthusgaser blir för dyrt.
  Stefan Löfven kallade till en extra EU-nämnd igår kväll men den svenska positionen (40 procent minskning av växthusgaser, ett icke-bindande mål om 27 procent förnybart och inget bindande mål om energieffektivisering) kördes strax över av EU Rådet, som består av medlemsländernas ministrar.
  EUs medlemsländer gick in med helt olika positioner, svårast är att få länder som är beroende av kol att acceptera klimatmålen. Rådet beslutade att ge gratis utsläpprätter som kompensation för att de måste minska utsläppen med 40 procent.
  Polens premiärminister Ewa Kopacz är nöjd, till EU Observer säger hon:

  Jag kom hit för att säga att vi inte åker hem med några belastningar, och nu åker vi hem utan belastningar.

  Det svenska mötet pågick långt inpå natten eftersom Löfven inte kunde meddela Rådet att han hade nämnden med sig. I slutändan lade alliansen ned sina röster. Vänsterpartiet röstade nej. De enda som stödde regeringen var Sverigedemokraterna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.