Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Världen består inte bara av USA, och USA består inte bara av Trump

  Igår stod det klart att Trump blir USAs nya president. Nu börjar spekulationerna om vad som kan hända under Trumps tid vid makten. Daniel Engström Stenson, klimatpolitisk analytiker vid tankesmedjan Fores, har gett svar på vad detta innebär för klimatet och dom klimatpolitiska förhandlingarna.

  mg-2413-1Vad betyder det för den amerikanska klimatpolitiken att Donald Trump nu valts till president?

  Det återstår att se, naturligtvis. Oavsett sakområde är det nog många som idag undrar vad av det han sagt under kampanjen som kommer bli verklighet. Det beror på vilka rådgivare han tar in, och som vill jobba för honom.

  En positivt sak är att mycket av det som sker, sker på delstatsnivå. Utsläppshandeln i Kalifornien exempelvis kommer inte påverkas av detta. När det gäller Clean Power Plan (CCP), den plan som Obama ihop med naturvårdsverket sjösatte är det mer osäkert. Å ena sidan finns domstolsbeslut på att klimatutsläpp är en hälsofara och ett sådant beslut rivs inte upp så enkelt. Å andra sidan ska en ny domare i högsta domstolen tillsättas, och det är väl troligt att det då blir någon som är emot CPP.

  Då finns det en president, kongress och kanske en högsta domstol som är emot planen och att den då ska leva kvar i nuvarande utformning är inte troligt.

  Du är på plats vid klimatmötet i Marrakesh – hur påverkas de förhandlingarna tror du? Och vad händer med Parisavtalet?

  Trump har vid flera tillfällen sagt att han ska skrota klimatavtalet, men det görs inte så enkelt. Avtalet fortsätter att gälla oavsett om USA är med eller inte, och vill USA lämna avtalet tar det en mandatperiod ungefär. Så formellt betyder det inget. I praktiken däremot lär det ha en negativ inverkan.

  Redan nu skapas oro över vad USA efter den 20 januari 2017 kommer ha för hållning gentemot avtalet. Det finns en risk att den amerikanska delegation på plats som lyder under Obamas mandat blir något av en ”lam anka” och inte blir någon trovärdig förhandlingspart.

  Det var vad som hände i samband med valet 2000, då klimatmötet sammanföll med rättsprocessen om vem som skulle bli USA:s näste president. En förhoppning kan vara att länder nu blir än mer angelägna att så snabbt som möjligt få till stånd regler för Parisavtalet, så att det blir så starkt som möjligt innan Trump tar vid. Förhoppningsvis är det ju så, att länder framför allt gått med på att minska sina utsläpp för att de vill det, inte bara för att USA gjort det, även om de spelat en viktig roll.

  Är USA fortsatt bundna av Parisavtalet?

  Ja, de är bundna att vart femte år lämna in en ny klimatplan och har redan lämnat in sin för 2025. Men det finns inga krav på att uppfylla det som står i planen, och inga sanktioner mot de som inte gör det. Så i praktiken kan Trump låta Parisavtalet rulla på, men inte alls bry sig om att uppfylla nuvarande klimatmål.

  Sedan kan han skicka delegationer som bara observerar, som obstruerar, eller så låter han bli att alls skicka en delegation. Oavsett kommer det vara sämre än det nuvarande. Det kommer naturligtvis sänka stämningen om USA inte är en aktivt part, om de inte ens försöker nå sina mål, och om de dessutom som Trump sagt ska hålla inne betalningar till FN:s olika miljöprogram, ja då blir det ytterligare en sak som sänker moralen.

  Hur orolig ska man vara?

  Vad gäller just klimatet är det oroande, men inte förödande. Trump kommer påverka mycket. Men världen består inte bara av USA, och USA består inte bara av Trump.

  Vi står i ett vägskäl där kolanvändningen globalt å ena sida prognostiseras att öka, å andra sidan bli mindre lönsam än förnybar energi. Den marknadskraften styrs inte av vem som är USA:s president. Inte heller de kinesiska ansträngningarna att minska utsläppen från sina kolkraftverk eller stålindustri.

  Dessutom tror jag att det nu blir än viktigare med alla de initiativ som drivs av städer, regioner och företag. Skulle de internationella samtalen gå i stå, har dessa en viktig funktion att fortsätta driva på utvecklingen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.