Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vattenfall får klartecken att kraftigt utvidga sin brunkolsverksamhet i Tyskland

  Bara dagar efter att FN:s klimatpanel publicerade sin rapport i Stockholm har det statligt ägda bolaget Vattenfall fått klartecken att bryta hundratals miljoner ton med brunkol i Tyskland.

  Det var under gårdagen som de regionala planeringsmyndigheterna i östra delen av landet kom med beslutet skriver SvD Näringsliv. I ett av de nya dagbrotten, Nochten II, planerar Vattenfall enligt artikeln att bryta inte mindre än 300 miljoner ton brunkol. Här kommer också tre byar försvinna där det rör sig om sammanlagt 1 600 invånare som tvingas packa ihop och lämna sina hem för gott.

  Enligt SvD Näringsliv finns det visserligen en hel del stöd för Vattenfalls planer i regionen, bland annat från gruv- och byggnadsfacket och från delstatsregeringen i Sachsen. Men många grupper, exempelvis Vänsterpartiet Die Linke, menar att utbyggnaden är överflödig. Och Freederike Böttcher, från en av de medborgargrupper som motsätter sig dagbrottet Nochten II, säger till SvD:

  – En energipolitik från förra århundradet som rimmar illa med den senaste klimatrapporten.

   

  ***

  Läs mer på Supermiljöbloggen:

  Finansmarknadsministern om Vattenfall: ”den största miljöboven i Sveriges historia”

  Lena Ek missnöjd med Vattenfalls planer på nya kolgruvor: ”Det passar inte”

  Tysk borgmästare kritiserar Vattenfalls brunkolsbrytning

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.