Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vattenfall i nytt blåsväder

  Det statliga bolaget vill stoppa statligt stöd till vind- och solenergi.

  I förra veckan skrev bland annat nyhetsbyrån Reuters om hur vd:arna för tio av Europas största energibolag, bland annat Vattenfall, gått samman och nu kräver ett stopp för subventioner till vind- och solenergi. Enligt artikeln menar bolagen att det råder en överkapacitet av vind- och solenergi på marknaden.

  Som kan ses på denna bild från presskonferensen i Bryssel i förra veckan fanns Vattenfalls vd Øystein Løseth på plats för att framföra budskapet.

  Men att Vattenfall, som är statligt ägt, agerar på det här sättet ifrågasätts nu av Lise Nordin, energipolitisk talesperson i Miljöpartiet. I en interpellationsfråga till finansmarknadsminister Peter Norman (M) skriver Nordin att EU:s klimatmål bygger på att andelen förnybar energi snabbt måste öka inom unionen.

  I detta läge går alltså Vattenfall, ett helägt statligt företag där regeringen bestämmer hur bolaget ska drivas, ut och uppmanar EU att avsluta stödet till förnybar energi därför att det finns för mycket förnybar energi på marknaden.
  Agerandet är häpnadsväckande.

  Sista datum för Norman att svara på interpellationen är den 4 november. Men redan i nästa vecka hålls en annan debatt om Vattenfall i riksdagen, denna gång mellan Peter Norman och Per Bolund (MP), men då handlar frågan om varför Vattenfall planerar att öppna nya brunkolsgruvor i Tyskland.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.