Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Viktigt beslut i Eu-parlamentet kring hormonstörande ämnen

  Supermiljöbloggen har flera gånger skrivit om hormonstörande ämnen. Flatalater har hittats i stora mängder mat i USA och förbjuds i Danmark, Bisfenol A som har hittats i kranvatten och konservburkar har förbjudits i barnmatsburkar men används för att laga barns tänder. I en rapport om barn och platser från Naturskyddsföreningen som Supermiljöbloggen skrev om i januari är ett av råden till svenska politiker att de bör driva på hårdare i EU när det gäller olika hormonstörande ämnen.

  Att frågan är viktigt har stått klart länge och i veckan skedde ett viktigt genombrott i EU. Parlamentet tog i torsdags, med röstsiffrorna 489- 102 beslutet att EU-kommissionen senast om två år ska lägga fram förslag om att förbjuda eller begränsa användningen av hormonstörande ämnen. Hormonstörande har många negativa effekter på vår hälsa och fortfarande är konsekvenserna vid så kallade cocktaileffekter dåligt undersökta.

  Den socialdemokratiska EU parlamentarikern Åsa Westlund är ansvarig för betänkandet och ser parlamentets beslut som positivt.

  Det är hög tid att vi lagstiftare gör något. Hormonstörande kemikalier kopplas samman med en lång rad sjukdomar från diabetes och olika cancerformer till fetma och beteendestörningar. Dagens forskningsläge är tydligt, vi vet tillräckligt för att agera efter försiktighetsprincipen. En skärpt lagstiftning kommer att bespara oss stort mänskligt lidande och samhället stora pengar.

  Det dröjer alltså ett tag tills reglerna kan införas men beslutet togs emot som en viktig seger bland miljörörelsen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.