Vattenfall fortsätter smutsa ner sin byk

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Fem nya kolgruvor. Det är vad svenska bolaget Vattenfall vill öppna i Tyskland. Nu protesterar Greenpeace och menar att Vattenfalls planer går stick i stäv med det regeringsdirektiv som bolaget är bundet vid.

Statligt ägda energibolaget Vattenfall är redan ansvariga för globala koldioxidutsläpp som överskrider de totala utsläppen i från hela Sverige. Nu vill man fortsätta investera i fossil energi och närmare bestämt brunkol i Tyskland.

Nu i veckan börjar processen för den första gruvan, som ska leverera brunkol från år 2030. Tre byar i området ska tvångsförflyttas, varav en just nu levererar förnybar energi för 5000 hushåll från främst solenergi. Samtidigt står det i regeringsdirektivet som Vattenfall är bundet till att bolaget ska vara ledande i energiomställningen i hela Europa och satsa på att ställa om sin energi till förnybar. Frågan är hur detta rimmar med de nya planerna i Tyskland. 

Miljö online2

Liknande artiklar