EU förbjuder det gift som tar död på våra bin

Idag röstade en expertkommité i EU igenom ett historiskt förslag om att förbjuda bekämpningsmedel som står bakom den oroväckande massdöd som de senaste åren drabbat våra bisamhällen.

Neonikotinider är ett av världens vanligaste bekämpningsmedel och många stora jordbruksföretag länge kämpat för att få behålla. De har därför aggressivt lobbat för att EU inte ska rösta igenom ett förbud, men får nu se sig besegrade.

Inför omröstningen lämnade organisationen Avaaz över en namninsamling på över 2,5 miljoner namn för att försöka lyfta frågan om att bins överlevnad inte borde ligga i händerna på de stora jordbruksföretagen. Ett projekt som nu i efterhand ser ut att ha spelat en stor roll. Även länder som Italien och Frankrike, som redan till viss del förbjudit neonikotinider i vissa processer, har arbetat hårt med att övertyga andra länder att även de rösta för förbudet.

Forskningsgrupper som utrett frågan är numera eniga om att det är neonikotinider som tar död på bin. Den enda forskningen som motsätter detta är forskningen som företagen som använder bekämpningsmedlen själva gjort.

Beslutet fick dock inte tillräcklig majoritet och bekämpningsmedlet förbjuds till en början i två år. Men då allt mer forskning pekar på att det är bekämpningsmedlet neonikotinider som står bakom bidöded vore det allt annat än konstigt om förbudet inte får förlängd tid efter två år.

Miljö online2

Liknande artiklar