Höjningar av trängselskatterna på gång

De kommande åren kommer trängselskatterna i både Stockholm och Göteborg att höjas, det rapporterar Svt.

Stockholm som har haft samma nivå på sina trängselskatter sen 2006 kommer att få se en höjning av skatterna från 10 – 20 kronor till 15 – 35 kronor till år 2016. Justeringen görs dels för att skatten inte ska gröpas ur för mycket av inflationen, men också för att finansiera utbyggnaden av tunnelbanan som planeras i huvudstaden.

I Göteborg kommer man också att höja avgifterna något från 2015. Där kommer priserna öka från 8 – 18 till 10 – 22 kronor. Även här görs höjningen för att bekosta olika infrastrukturprojekt, bland annat bygget av en biltunnel. Trängselskatterna infördes ursprungligen som ett sätt att både minska trängseln i städerna, och minska utsläppen från bilarna, något som skatten har lyckats bra med då så mycket som var femte bil försvann i från vägarna när skatterna infördes, till förmån för ökat kollektivtrafikresande.

Miljö online2

Liknande artiklar