Ny kritik mot Vattenfalls kolgruvor: ”Sämsta idén Sverige haft”

Foto: Daniel Mueller / Greeneace

Enligt miljöorganisationen Greenpeace kommer 1,2 miljarder ton koldioxid släppas ut om det svenska statliga bolaget tillåts öppna sina planerade brunkolsgruvor i Tyskland.

I en debattartikel på Dagens Arena skriver i dag Annika Jacobson, kampanjchef på Greenpeace, att Vattenfalls kolkraft innebär ett problem för möjligheterna att komma tillrätta med utsläppen av växthusgaser.

Bolaget planerar att anlägga fem nya brunkolsgruvor i östra Tyskland för att säkra tillgången på kol och kolkraft fram till 2050. De nya gruvorna beräknas generera 1,2 miljarder ton koldioxid i atmosfären. (…) Det är i runda slängar 24 gånger Sveriges årliga utsläpp.

Frågan om de nya brunkolsgruvorna har flera gånger varit upp på allra högsta politiska nivå, bland annat nyligen i en debatt i riksdagen mellan Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Per Bolund och statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Då sa Reinfeldt att det är ”Vattenfall som har att svara på vilka avvägningar man har gjort”.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M), som har det övergripande ansvaret för det statliga bolaget, har också flera gånger fått kommentera Vattenfalls agerande. I höstas kallade han exempelvis Vattenfall för ”den största miljöboven i Sveriges historia”. Det spåret är även Jacobson från Greenpeace inne på när hon i debattartikeln beskriver planerna på fem nya brunkolsgruvor som ”den sämsta idé Sverige haft”.

Miljö online2

Liknande artiklar