Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny kritik mot Vattenfalls kolgruvor: ”Sämsta idén Sverige haft”

  Enligt miljöorganisationen Greenpeace kommer 1,2 miljarder ton koldioxid släppas ut om det svenska statliga bolaget tillåts öppna sina planerade brunkolsgruvor i Tyskland.
  I en debattartikel på Dagens Arena skriver i dag Annika Jacobson, kampanjchef på Greenpeace, att Vattenfalls kolkraft innebär ett problem för möjligheterna att komma tillrätta med utsläppen av växthusgaser.

  Bolaget planerar att anlägga fem nya brunkolsgruvor i östra Tyskland för att säkra tillgången på kol och kolkraft fram till 2050. De nya gruvorna beräknas generera 1,2 miljarder ton koldioxid i atmosfären. (…) Det är i runda slängar 24 gånger Sveriges årliga utsläpp.

  Frågan om de nya brunkolsgruvorna har flera gånger varit upp på allra högsta politiska nivå, bland annat nyligen i en debatt i riksdagen mellan Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Per Bolund och statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Då sa Reinfeldt att det är ”Vattenfall som har att svara på vilka avvägningar man har gjort”.
  Finansmarknadsminister Peter Norman (M), som har det övergripande ansvaret för det statliga bolaget, har också flera gånger fått kommentera Vattenfalls agerande. I höstas kallade han exempelvis Vattenfall för ”den största miljöboven i Sveriges historia”. Det spåret är även Jacobson från Greenpeace inne på när hon i debattartikeln beskriver planerna på fem nya brunkolsgruvor som ”den sämsta idé Sverige haft”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.