Krisen fortsätter för oljebolagen – nya nedskärningar hos Shell

Foto: Mike Mozart (CC BY 2.0)

10000 förlorar jobbet när oljebolaget drar åt livremmen. Låga oljepriser och försämrade försäljningssiffror ligger bakom beslutet.

På onsdagen uppdaterade oljebolaget fjolårets statistik och siffrorna visar på en fortsatt nedgång i intäkter. Under förra året drog Shell ner på rörelsekostnaderna med 4 miljarder dollar och planerar alltså att fortsätta i samma stil under 2016.

Nedskärningarna är ett direkt resultat av låga oljepriser och tuffa tider för oljebranschen i allmänhet. Under det sista kvartalet 2015 sjönk intäkterna från Shells oljeprospektering och produktion med 40 procent jämfört med samma tid 2014.

Men samtidigt som oljebranschen går på knäna skapas det allt fler jobb inom förnybar energi. Bara i USA skapades 35000 nya jobb inom solindustrin förra året, vilket är en ökning med 20 procent från 2014.

Miljö online2

Liknande artiklar