Årets vinnare av Children’s Climate Prize minskar plastavfall

Foto: Press Telge Energi

Årets vinnare av Children’s Climate Prize är utsedd. Edgar Edmund Tarimo är en sjuttonårig entrepenör från Tanzania som jobbar hårt för att minska mängden plastavfall i naturen genom att skapa byggmaterial. 

För några dagar sen utsågs vinnaren av Children’s Climate Prize, ett internationellt klimatpris instiftat av Telge Energi, där unga innovatörer hyllas för sitt klimatengagemang. Genom sitt företag Green Venture Recycles minskar Edgar Edmund Tarino nedskräpningen och omvandlar samtidigt plastavfallet till prisvärt byggmaterial.

Med en egenskapad maskin omvandlas plastavfall till bland annat beläggningsblock och takplattor som kan användas vid husbyggen. Green Venture Recycles har på detta sätt återvunnit mer än 20 000 kilo plast(!), och det slutar inte där – Edgar har även utbildat flera tusen unga i sitt hemland Tanzania och skapat många miljösmarta arbetstillfällen.

Juryns motivering lyder:

Med små resurser, men med en förbluffande stor kunskap och kreativitet har Edgar med sitt företag Green Venture Recycles visat hur plastpåsar kan omvandlas till hållbara byggstenar genom en billig och hållbar process. Juryn är full av beundran för Edgars unika lösningar och ser en stor potential för att vidareutveckla Edgars metoder. Med sin uppfinning och genom sitt entreprenörskap har Edgar gjort stor skillnad och påverkat både den lokala ekonomin och miljön positivt i Aruza, Tanzania. Vi hoppas att Edgar nu kan ta nästa steg och föra vidare tekniken och kunskapen också på en global nivå.

Edgar kommer ta emot sitt pris av miljöminister Karolina Skog under en högtidlig ceremoni den 22:a november. Medverkande är även förra årets vinnare, miljöaktivisten Xiuhtezcatl Martinez från USA, samt en rad svenska artister.

Läs mer om priset och alla nominerade på hemsidan för Children’s Climate Prize. 

Miljö online2

Liknande artiklar