”Det är som om någon skulle hoppa tre meter i höjdhopp”

Foto: Pressbild

Värmerekord, bränder och torka känns inte bara i Sverige. I Nederländerna gick värmerekordet för det hetaste dygnet från 27,1 grader till 27,7 grader i torsdags. I fredags gick det upp till hela 29,8 grader. ”Det är som om någon skulle hoppa tre meter i höjdhopp”,twittrar Pär Holmgren, naturskadespecialist  på Länsförsäkringar med särskild expertis på klimatrelaterade frågor inom jord- och skogsbruk.

Pär Holmgren är inte första att jämföra värmekaoset med idrott. Häromdagen skrev meterologen och klimatexperten Martin Hedberg att ”vi har dopat vädret med växthusgaser, detta är resultatet. Och det kommer mer.”

Martin Hedberg skrev ett läsvärt inlägg om varför, och hur, vi kan koppla den nuvarande värmeböljan till klimatförändringar.

Det handlar om sannolikheter. I och med att temperaturen har stigit så har vi skapat en situation där värmeböljor är 100 gånger så sannolika som de var på 50-, 60- och 70-talet. Hundra gånger så sannolikt! (…)

Men det stannar inte där. Värmeböljorna är dessutom varmare än de var på 50-, 60- och 70-talet.

Man kan närmast jämföra med kraftigt dopade idrottsutövare. Inte konstigt att det slås rekord om man trycker i sig anabola steroider. Samma sak har vi gjort med vädret, det är dopat med växthusgaser.

Miljö online2

Liknande artiklar