Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  "Det är som om någon skulle hoppa tre meter i höjdhopp"

  Värmerekord, bränder och torka känns inte bara i Sverige. I Nederländerna gick värmerekordet för det hetaste dygnet från 27,1 grader till 27,7 grader i torsdags. I fredags gick det upp till hela 29,8 grader. ”Det är som om någon skulle hoppa tre meter i höjdhopp”,twittrar Pär Holmgren, naturskadespecialist  på Länsförsäkringar med särskild expertis på klimatrelaterade frågor inom jord- och skogsbruk.
  Pär Holmgren är inte första att jämföra värmekaoset med idrott. Häromdagen skrev meterologen och klimatexperten Martin Hedberg att ”vi har dopat vädret med växthusgaser, detta är resultatet. Och det kommer mer.”
  Martin Hedberg skrev ett läsvärt inlägg om varför, och hur, vi kan koppla den nuvarande värmeböljan till klimatförändringar.

  Det handlar om sannolikheter. I och med att temperaturen har stigit så har vi skapat en situation där värmeböljor är 100 gånger så sannolika som de var på 50-, 60- och 70-talet. Hundra gånger så sannolikt! (…)
  Men det stannar inte där. Värmeböljorna är dessutom varmare än de var på 50-, 60- och 70-talet.
  Man kan närmast jämföra med kraftigt dopade idrottsutövare. Inte konstigt att det slås rekord om man trycker i sig anabola steroider. Samma sak har vi gjort med vädret, det är dopat med växthusgaser.


   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!