Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  ”Det är partiets hållning att klimathotet är överdrivet”

  Invigning av Öresundshuset i Visby under politikerveckan. Foto: News Øresund - Johan Wessman © News Øresund(CC BY 3.0)

  ”Det är partiets hållning att klimathotet är överdrivet och att det inte finns någon vetenskaplig konsensus bakom fenomenet”.

  Det sa Björn Söder, Sverigedemokratisk riksdagsledamot och tidigare andra vice talman, under en debatt i Kristianstads kommunfullmäktige i veckan.

  – Vi kommer att se att det här är en stor klimatbluff det handlar om. För hade det varit så att det här klimathotet hade varit vetenskapligt korrekt och riktigt så hade ju inte den här debatten drivits av politiker, den hade drivits av vetenskapsmän, sa Björn Söder enligt Expressen.

  Det är knappast första gången som Sverigedemokraterna förnekar klimatvetenskapen. Expressen avslöjade 2016 att ett flertal kontroversiella klimatförnekare och lobbyister haft direkt inflytande över Sverigedemokraternas miljöpolitik. Kanske är det därför inte konstigt att de konstant hamnar i botten när deras miljöpolitik granskas.

  De har också velat skära ner miljöbudgeten med miljardbeloppkapa SMHI:s anslag för att myndigheten informerar om klimatförändringar och begränsa miljöorganisationers rätt att överklaga i miljömål.

  Dessutom har enskilda politiker skapat rubriker som:

  Klimathotet är däremot ingen bluff, och debatten borde i högre grad baseras på forskning. Forskare är däremot just forskare, och sällan några debattörer. Deras jobb är att leta efter svar, och på klimatområdet finns det gott om bekräftelse för att klimathotet finns.

  Som exempel har en ny rapport från FN:s klimatpanel sett att utsläppen av växthusgaser får allt större påverkan på världens hav och istäckta områden. Om utsläppen inte minskar kommer havsnivåerna stiga över tio gånger snabbare år 2100 än de gjorde under 1900-talet, vilket innebär att flera områden i Sverige kan hamna under vatten.

  I en annan nyligen publicerad vetenskaplig artikel visar prognosen att sextio procent av världens vetearealer kan vara drabbade av extrem torka vid slutet av århundradet, samtidigt som efterfrågan på spannmål kan ha ökat med 40 procent. Massor av samlat underlag kan också hittas på FN:s klimatpanels hemsida.

  För det är bland annat det som är forskares jobb – att ge vetenskapliga underlag för beslut. Det är sedan politikers roll att lyssna. I det här fallet är det inte forskarnas arbete som brustit, utan det är Sverigedemokraternas.

  Om inte politikerna – eller väljarna – börjar ta bättre beslut har forskningen tydligt visat att vi har en svår framtid framför oss.


  SMB granskar miljöpolitik och klimatförnekare. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.