Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  SVT tipsar om klimatsmart resande: flyg gärna, men tänk på plasten

  SVT slår knut på sig själva genom att leverera tiotals vilseledande tips för en ”klimatsmart flygresa”.

  ”Tänk på detta för att bli en medveten resenär”. Så stod det i reseinslaget Morgonstudion i SVT sände i måndags. Kul, ett inslag om tågresor och hem-ester!

  Men tji fick vi. Inslaget börjar med att SVT:s reseexpert Hélène Benno säger att man ska tänka på att välja flygbolag som ”flyger rakt”, ”använder biobränsle” och ”har mindre vatten i handfaten”. Detta trots att forskarvärlden är helt enig om att ny teknik inte är tillräcklig för att minska flygets klimatutsläpp.

  > LÄS MER: Tyvärr, det är fortfarande ohållbart att flyga

  Tittaren får därefter veta att ett enkelt knep för att själv minska sin klimatpåverkan är att ”packa lätt”. När man väl är på plats på resmålet är det också viktigt att ”ta en lokalbuss istället för taxi till hotellet”.

  De vilseledande tipsen slutar inte där. Att tänka på vad man äter, fundera över plast- och vattenanvändning och endast shoppa lokalt producerade souvenirer pekas också ut som ultimata tips för en klimatsmartare Thailandsresa.

  Allt detta med en tjusig flygplansvinge som fond.

  > LÄS MER: Flyglobbyn fortsätter förvilla – anmäler flygartikel riktad till barn

  I slutet frågar programledaren om man åtminstone ska kompensera för sin flygresa på något sätt. Nejnej, blir svaret, det är upp till resenären själv att avgöra.

  Summa summarum: SVT:s tips för en klimatsmart resa gör ingen skillnad över huvud taget. Det enda rimliga hade varit att säga sanningen till tittarna – skippa flyget.

  SVT slår alltså något slags rekord i att ignorera den jättestora koldioxidelefanten i rummet. För er som hellre reser med bil har vi ett tips med liknande konsekvenser: blunda och tryck gasen i botten mot närmsta stup. 


  SMB kämpar för en fossilfri framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.