Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  2015 var det varmaste året någonsin sen mätningarna började

  2015 är det varmaste året som någonsin uppmätts.  Det gäller både den globala land och havstemperaturen. Den globala landtemperaturen 2015 var 1,3 grader högre än genomsnittet under 1900-talet och havstemperaturen var 0,7 grader varmare än genomsnittet. Land och havstemperaturen var tillsammans 0,9 grader högre än genomsnittet under 1900-talet.

  Detta enligt den amerikanska havs och luftmyndigheten NOAA som också säger att 2015 var 0,16 grader varmare än det tidigare rekordåret 2014. Även NASA har kommit fram till att detta var det varmaste året som någonsin uppmäts. NASA skriver att det finns en liten osäkerhet om temperaturerna, men att det är 94 procents säkerhet att 2015 var det varmaste året någonsin.

  De senaste 39 åren har alla varit varmare än genomsnittet under 1900-talet och 15 av de 16 varmaste åren som någonsin uppmätts har inträffat sen 2001. Charles Bolden från NASA säger om nyheten att ”Klimatförändringarna är vår generations största utmaning”. En annan anledning till att 2015 blev extra varmt är väderfenomenet El Nino som är ett naturligt fenomen som återkommer vart 4-7 år då vindarna i Stilla Havet byter riktning.

  Stora delar av världen blir varmare. Men delar av norra Atlanten var ovanligt kallt 2015, vilket inte verkar vara en tillfällighet. Norra Atlanten är det i stort sett enda område i världen som blivit kallare sen år 1900, enligt en annan forskning.  Detta kan bero på att golfströmmen har försvagats på grund av de smältande isarna på Grönland. I golfströmmen flyter varmt vatten från mexikanska golfen upp mot västra Europa och Svalbard. Supermiljöbloggen har skrivit mer om den försvagade golfströmmen här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.