Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  60 procent av allt naturliv borta sedan 1970

  Habitatförstörelse, biologisk mångfald, utdöende, arter Foto: Rod Waddington (CC BY-SA 2.0)

  En ny studie från WWF visar att människan har utrotat 60 procent av planetens vilda djur sedan 1970. Habitatförstöring, jordbruksindustrier och dammbyggen är de stora orsakerna.
  Enligt rapporten, som The Guardian rapporterar om,  är den största orsaken till förlusten förstörelsen av arters naturliga habitat, vilket till stor del görs för att bereda mark för åkrar och köttboskap. Tre fjärdedelar av planetens yta är nu märkbart påverkad av människan.
  “Vi går i sömnen över en klippa” sa Mike Barrett vid WWF. “Om den mänskliga populationen minskat med 60 procent skulle det motsvara att tömma Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Europa, Kina och Oceanien. Det motsvarar vad vi har gjort.”
  ”Det här äventyrar mänsklighetens framtid. Naturen är inte ’trevlig att ha’ – det är vårt livsuppehållande system”, sa Mike Barrett.
  Regionen med störst förluster är Syd- och Centralamerika, där 89 procent av ryggradsdjuren försvunnit sedan 1970.
  De habitat som tagit störst skada enligt undersökningen är sjöar och floder som förlorat 83 procent av populationerna. Anledningen är de vattenkrävande jordbruksindustrierna och det stora antalet dammar, vilka får stora konsekvenser för sjöars ekosystem eftersom de exempelvis påverkar säsongsflöden och förhindrar fisk från att vandra.
  Det har sedan några år pratats om att det pågår en sjätte massutrotning av biologisk mångfald. Den femte massutrotningen orsakade dinosauriernas försvinnande. Den stora anledningen beskrivs vara den mänskliga aktiviteten, och siffrorna är alltså helt i linje med den beskrivningen. Naturen och den biologiska mångfalden utgör vårt ekosystem – inte bara vår mark utan också vår luft och våra hav. Att ta bort kugghjul, stora som små, får kedjeeffekter i alla system. Så även vårt.
  Populationerna försvinner på grund av vår konsumtion, och enligt forskare kan det ta 5–7 miljoner år för ekosystemen att återhämta sig om vi skulle upphöra med förstöringarna idag.


  SMB kämpar för en hållbar värld. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!