Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  90 procent av marina arter riskerar utrotning vid fortsatta utsläpp

  Foto: Jordan Robins / Ocean Image Bank Foto: Jordan Robins / Ocean Image Bank

  En ny studie visar att hela 90 procent av världens marina arter riskerar utrotning om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka. Låginkomstländer i globala syd väntas drabbas hårdast.

  En ny studie i vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change visar hur fortsatta växthusgasutsläpp riskerar att ta död på det marina livet. Studien undersökte effekten av IPCC:s allvarligaste utsläppsscenario, SSP5-8.5*, på 25 000 olika marina arter av vilka 87 procent anses vara starkt utsatta för klimatrisker som kan leda till utrotning. Analysen är baserad på riskfaktorer som innefattar arters känslighet, utsatthet och adaptionsförmåga vid klimatförändringar och högre havstemperaturer.

  Områden med hög biodiversitet i tropikerna, vissa polarregioner och kustområden, som tillsammans utgör ungefär 10 procent av världens marina ekosystem, väntas bli de som drabbas värst. Toppredatorer som tonfisk och haj tillhör de mest utsatta. Dessa spelar en avgörande roll i marina näringskedjor och ett bortfall kan ha katastrofala effekter för marina ekosystem. Något som väntas slå hårdast mot låginkomstländer i det globala syd som till stor grad förlitar sig på fiske för inkomst och näring.

  Studien visar att risken för de mest allvarliga konsekvenserna för marint liv minskar med 98,2 procent om globala utsläpp i stället hålls ner inom överenskommelserna i Parisavtalet. Forskarna rekommenderar stärkta internationella samarbeten och ökad finansiering för att minska klimatrisker för marina arter i framför allt låginkomstländer.

  *SSP5-8.5 är den allvarligaste av de fem utsläppsscenarior som IPCC lagt fram och beräknas leda till en ökning av globala havstemperaturer med tre-fem grader från 2015 till 2100. Scenariot utgår från att inga ansträngningar görs för att minska utsläpp och att halten av atmosfäriska koldioxidhalter fördubblas till 2050. Scenariot har använts i en mängd forskning för att studera de värsta utfallen av globala klimatförändringar. IPCC skriver dock att sannolikheten för SSP5-8.5 är låg på grund av utvecklingar inom energisektorn.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.