Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Med maskininlärning kan klimatvetenskapen hitta mönster i stora mängder data. Förbättrade väder- och klimatprognoser samt 1,8 miljarder okända träd är några av de senaste framgångarna.

  Artificiell intelligens (AI) och särskilt maskininlärning blir ett allt viktigare verktyg inom klimatforskningen när växande datamängder försvårar traditionella manuella analyser. Det kan handla om att med hjälp av AI-teknik analysera satellitbilder för att hitta källor till växthusgasutsläpp, övervaka avskogning eller samla information om byggnaders effektivitet.

  Ny information om nederbörd och träd

  Exempelvis kunde forskare nyligen med hjälp av AI identifiera 1,8 miljarder träd i ett område i västra Afrika som ligger utanför skogsgränsen och därmed är nästintill omöjligt att analysera manuellt. AI-teknik har även kunnat användas för att med hjälp av satellitbilder räkna elefanter som annars är svåra att upptäcka i syfte att kunna bevaka och skydda vilda djur. Det har föreslagits att AI skulle kunna användas som tidiga varningssystem för att förutsäga närmande av tröskeleffekter i klimatet.

  Genom att använda maskininlärning har forskare även kunnat visa att det är människans agerande som ligger bakom den ökade och mer intensiva nederbörden globalt. Nyligen inledde den brittiska vädertjänsten Met Office ett samarbete med AI-företaget DeepMind för att kunna förbättra väderprognoser där DeepMinds AI förutspår nästan exakt när och var det kommer att regna under de närmaste 90 minuterna.

  Extremväder påverkar redan nu nästan hela jorden

  Nu har forskarna dessutom använt AI-teknik för att försöka skapa en unik överblick över kunskapsläget om pågående observerad klimatpåverkan. I en ny studie i tidskriften Nature Climate Change kunde dessa forskare med hjälp av AI visa att den globala uppvärmningen redan har påverkat fyra femtedelar av världens landyta och drabbat 85 procent av världens befolkning.

  Forskarna bakom studien använde maskininlärning för att identifiera och klassificera 102 160 studier som visar på klimatförändringar på olika platser i världen. Slutsatsen blev att klimatförändringarna redan nu kan mätas över nästan hela världen.

  Den gångna sommaren vittnar om extrema väderhändelser över världen med bland annat värmeböljor i Nordamerika och Sydeuropa, skogsbränder och extrema skyfall i Centraleuropa. I USA har klimatkatastrofer redan orsakat minst 388 dödsfall och mer än 100 miljarder dollar i skada i år, enligt analyser från Washington Post och den nationella amerikanska vädertjänsten NOAA.

  AI-metoden för extremväderstudien valdes eftersom det är nästintill omöjligt att manuellt analysera och sammanställa de tiotusentals rapporter om lokala klimatförändringar som görs varje år. Som en jämförelse gick 234 författare igenom 14 000 vetenskapliga studier inför senaste IPCC-rapporten.

  Thorsten Mauritsen, meteorolog vid Stockholms universitet och medförfattare till IPCC:s senaste rappport, säger till SvD att tillvägagångssättet är intressant:

  Den senaste IPCC-rapporten baserades på 14 000 studier, och vi var 200 personer som arbetade med den, utöver tusentals övriga medhjälpare. Det krävs ett väldigt stort arbete för att göra sådana sammanställningar.

  Han är dock tydlig med att AI är ett trubbigt instrument och att metoden inte kan ersätta FN:s klimatpanel IPCC.

  Användningen av AI-teknik är bara i sin linda och kommer bli ett allt viktigare verktyg för att hantera klimatkrisen. Frågan är bara hur snabbt det kan gå.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!