Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Aktion mot svenska kärnkraftverk

  Under morgonen har ett 70-tal Greenpeace-aktivister brutit sig in på två svenska kärnkraftverk. Merparten har nu gripits av polis. Miljöministern är bekymrad över den låga säkerheten.

  Greenpeace-aktivister i färd med att ta sig in på Forsmark

  Det var strax före klockan 8 i morse som larmet gick från de två svenska kärnkraftverken Forsmark och Ringhals. Det var ett 20-tal aktivister iförda labbrockar som tagit sig in på Ringhals område med cyklar, och över 40 som tagit sig in på Forsmark via stegar.

  Aktionen är en del i Greenpeace arbete för att uppmärksamma den låga säkerhet som finns vid kärnkraftverken, något man förra veckan pekade på i en nysläppt rapport.

  – Den visar på allvarliga säkerhetsbrister i svenska kärnkraftverk och baseras på de många incidenter som har varit. Vi utgår också från de stresstester som EU har gjort. De har tittat på yttre hot som jordbävningar, översvämningar med mera och vi ville fortsätta det arbetet, säger Greenpeace programchef för Norden Patrik Eriksson till DN.se.

  Även miljöminister Lena Ek ser allvarligt på säkerhetsbristerna.

  – Jag anser att det är under all kritik att man så lätt kan klättra över staketet och ta sig innanför skalskydd. Ska jag vara riktigt ärlig så är jag oerhört irriterad över att de här säkerhetsfrågorna inte har blivit lösta, säger hon till Ekot.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.