Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Aktion mot utbyggnad av Arlanda

  På söndag samlas klimataktivister för att protestera mot planerna på att fördubbla flygplatsens resenärer. Om byggnationen blir verklighet kommer Arlanda få fler landningsbanor är Europas största flygplats. 

  Hela åtta av tio svenskar vill se investeringar i järnväg framför flyget, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WWF. Men trots det folkliga motståndet mot att storsatsa på en fossilberoende industri pågår just nu regeringsförhandlingar om att bygga två nya landningsbanor på Arlanda.

  Det skulle innebära totalt fem landningsbanor, vilket är fler än Europas största flygplats Heathrow har. Ambitionen från infrastrukturminister Tomas Eneroth och Swedavia är en dubblering av antalet passagerare 2040, trots att det går helt emot både de svenska klimatmålen och Parisavtalet.

  För att protestera mot de orimliga flygplanerna arrangerar Flyglarm Arlanda en aktion nu på söndag.

  – Genom att tillåta en utbyggnad av Arlanda visar regeringen att de är ointresserade av befolkningens oro över klimatet och deras önskan om bättre möjligheter att använda hållbara färdmedel istället för flyg, säger aktivisten Samuel Jarrick.

  En färdplan för Arlandabygget skulle ha presenterats förra året, men har fått skjutas upp två gånger. Anledningen är att förhandlingarna skapat sprickor i regeringen då Miljöpartiet motsätter sig Socialdemokraternas linje.


  Supermiljöbloggen bevakar partiernas klimatpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!