Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Akut hotad ål efterfrågas inför jul

  Världsnaturfonden (WWF) är positiv till att ålen fasas ut från julborden. Men på Öland, i Blekinge och i Skåne säljs den överfiskade arten fortfarande i butiker och på saluhallar och restauranger.

  Det är främst konsumenter över 50 år som vill köpa ålen. Unga personer väljer bort ål och lutfisk, menar WWF.

  Ålbeståndet har minskat med 99 % på 60 år på grund av ohämmat fiske. Ålen vandrar till Norden och Europa ända från Sargassohavet utanför Nordamerikas atlantkust. Den färdas upp genom Europas floder till Skandinaviska vatten. Vandringen störs av vattenkraftanläggningar och båtslussar. Ålens livscykel är unik och gåtfull. Den utvecklas i olika stadier och blir lekmogen vid 10 – 25 års ålder. Ålen tar sig då tillbaka till Sargasso för att leka och dö. Hur ålen hittar rätt vet inte forskarna. Arten har fiskats hårt i alla utvecklingsstadier.

  Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål i Sverige, men vissa yrkesfiskare får dispens. Ålen har ett högt marknadspris och är därför lönsam att fiska.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!