Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ambitiöst eller oacceptabelt? Åsikterna om 2030-målen går isär

  Under natten till igår kom uppgörelsen om EUs energi- och klimatmål till 2030. Uppgörelsen är lägre än vad Kommissionen från början föreslog. Reaktionerna lät inte vänta på sig, här kommer en sammanställning.
  En lite längre rapport om vad Johan Rockström, grundare av Stockholm Resilience Center, anser om uppgörelsen kan du läsa här.
  EUs högdjur var nöjda med uppgörelsen
  Till EU Observer säger EUs ständige ordförande Herman Von Rompuy att överenskommelsen är

  ”ambitiös men också kostnadseffektiv.” [red. övers.]

  Till samma tidning säger EU Kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso

  ”Den här överenskommelsen säkerställer att Europa fortsätter att vara den drivande kraften [i kampen mot global uppvärmning].” [red. övers.]

  Också klimatkommisionären Connie Hedegaard skickade ett positivt pressmeddelande

  EUs klimatkommissionär är väldigt stolt över att de 28 EU-ledarna, trots ekonomiska osäkerheter och andra svåra internationella kriser, kunde komma överens  och samarbeta i den här svåra klimatutmaningen. [red. övers.]

  Miljörörelsen inte alls lika nöjd
  Molly Walsh på Jordens Vänner Europa skriver i ett pressmeddelande 

  Målet om förnybar energi är bara snäppet bättre än business-as-usual och sänder ut en farlig signal till medlemsländernas regeringar att EUs mål om förnybar energi har övergetts. EU kan uppnå bättre resultat genom att uppmuntra invånare att producera och reglera egen energi men potentialen stoppas av smutsiga energibolag. [red. övers.]

  Samantha Smith på WWF EU säger i ett pressmeddelande

  De här målen är genomgående otillräckliga. Just nu verkar det som att det här året blir det varmaste någonsin och Europa har redan fått erfara översvämningar, och utvecklingsländer erfar än mer ödesdigra konsekvenser. EU-länderna behöver sätta mål som på ett snabbt och rättvist ställer om från fossil energi till förnybart och energieffektivisering. Innan dess kan de inte kalla sig för klimatledare.  [red. övers.]

  Politikernas åsikter var splittrade
  Miljöminister Åsa Romson är inte direkt nöjd, hon säger till SvD 

  För många som jobbar med klimat- och miljöfrågor är det en besvikelse att EU:s klimat- och energiramverk blev så pass svagt. Däremot var det bra att det kom ett beslut, nu kan EU kliva fram och vara en pådrivande aktör i de internationella klimatförhandlingarna och det är också oerhört viktigt.

  Lena Ek, före detta miljöminister, riktar skarp kritik mot regeringen i ett uttalande på Centerpartiets hemsida

  Det är upp-och-nervända världen och jag är mycket förvånad över att Miljöpartiet accepterar detta. De har hittills inte haft någon positiv inverkan på svensk miljö- och klimatpolitik, vilket vi nog är många som beklagar.

  Jens Holm, miljö- och klimattalesperson Vänsterpartiet, skrev på sin blogg:

  I ett läge där världens utsläpp växer allt snabbare väljer EUs stats- och regeringschefer att försämra EUs klimatambitioner. Det är oacceptabelt. Därför ger Vänsterpartiet inte vårt stöd till detta. Jag förstår att man måste kompromissa i en förhandling. Men utgångsbudet var redan lågt. Nu har man dessutom har sänkt målsättningen för energieffektivisering och kommer att dela ut ännu fler utsläppsrätter gratis. Dessutom uppmanar slutsatserna till utbyggd fossilgas.

  Mest belåten verkar Polens premiärminister Ewa Kopacz vara, till EU Observer säger hon

  Jag kom hit för att säga att vi inte åker hem med några belastningar, och nu åker vi hem utan belastningar. [red.övers]

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.