Analyser av den nya regeringen: ”En kommunikativ naturkraft”
Ny miljö- och klimatminister och ny regeringsförklaring. Vad innebär den nya socialdemokratiska regeringen för miljöarbetet? De tillfrågade experterna lyfter att klimatet är tydligt prioriterat, men saknar fokus på biologisk mångfald. Det finns också ett stort frågetecken kring den nya ministerns ämneskunskap.
Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, reagerar främst på avsaknaden av biologisk mångfald i regeringsförklaringen.
Jag tror att klimatfrågorna kommer att få en stark ställning, men det fanns inget om biologisk mångfald i regeringsförklaringen. Det lyftes att takten i klimatomställningen behöver öka, vilket är bra. De nya miljö- och klimatministern Annika Strandhäll tog också bara upp klimat, vilket kanske är naturligt, men vi anser att arbetet med miljö och biologisk mångfald måste prioriteras och är oroande över att detta inte nämndes. Inom skogsfrågan är vi förstås jätteledsna över att M/KD/SD:s ändringsbudget innebar att 2,4 miljarder för att skydda skog försvann ur budgeten. Klimat och utarmningen av biologisk mångfald är två akuta kriser, som måste hanteras gemensamt, så det är något vi kommer att bevaka noga framöver.
Även Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF, lyfter skogens vikt i miljöfrågorna.
Skogen är en av de viktigaste miljöfrågorna just nu. För att kunna komma till rätta med minskningen av biologisk mångfald i Sverige måste ansträngningarna öka för att säkra arters livsmiljöer i skogen. Då är det oroande att Magdalena Andersson så tydligt markerar att Bryssel inte ska lägga sig i svenskt skogsbruk som i allra högsta grad påverkar den biologiska mångfalden. Vi har idag 1400 rödlistade arter på grund av skogsbruket enbart i Sverige.
Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion, tror att risken för grönmålning är stor.
Min analys: Nine shades of grey. Socialdemokraterna kommer ofta med vackra ord när det gäller miljön, men i verkligheten har det inte skett mycket utan press från miljöpartiet. Annika Strandhäll har ingen tidigare erfarenhet av miljöfrågor och verkar som de flesta i socialdemokraterna prioritera jobben och tillväxten. Risken är stor för business as usual med lite grönmålning med denna regering.
Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, ifrågasätter främst den nya ministerns kunskaper.
Undrar om avsikten med Annika Strandhäll som miljöminister är mellanförvaring eller slutförvaring. Hon har mig veterligen inte utmärkt sig för profilering eller kompetens i vare sig klimat- eller miljöfrågor.
Men Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, tror att Annika Strandhäll kan sätta fokus på miljö- och klimatfrågor inför valet.
Jag tror att miljö- och klimatfrågorna kommer att vara mycket prioriterade. Annika Strandhäll är lite av en kommunikativ naturkraft, så att hon utnämns till uppdraget betyder att S kommer att göra det till en central valfråga. Sedan har ju regeringen kort tid på sig så här sent i mandatperioden så jag gissar att mycket av miljöpartiets politik ligger kvar.
Även Mikael Karlsson, universitetslektor i klimatledarskap, har funderingar kring ministerns kunskaper. Han hoppas på ny energi från Socialdemokraterna under valrörelsen.
Det är svårt att säga något om de nya eller omplacerade ministrarna i nuläget. Personer som inte drivit miljörelaterade frågor tidigare kan visa sig mycket bra på nya poster, och även det motsatta kan hända. Jag har genom åren sett exempel i båda riktningarna, men en god kunskapsgrund är förstås viktig när politiken måste vara vetenskapligt baserad. Regeringsförklaringen ger klimatfrågorna hög prioritet men innehöll väl inte några större överraskningar, vilket var ganska väntat med tanke på att det är sent i mandatperioden. Nya grepp i miljöfrågor kommer inte sällan inför valrörelser. Och där förväntar jag mig en helt ny energi från Socialdemokraterna – dagens politik räcker inte alls för att klara miljömålen.
Nina Ekelund från Hagainitiativet ser inget nytt i regeringsförklaringen jämfört med regeringens tidigare förda politik.
Det är välkommet att klimat nämns som en av de tre viktigaste frågorna under detta riksdagsår. Det är egentligen inget nytt som nämns i regeringsförklaringen, utan den förra regeringens satsningar – som industrikliv, klimatkliv och gröna kreditgarantier – ligger kvar. Jag saknade diskussion om de gröna näringarna, snabbare tillståndsprocesser, negativa utsläpp och Sveriges tydliga roll för en ambitiös klimatomställning i EU. Jag saknade också hur Sverige kan vara drivande internationellt i klimatfrågan. Här ges dock en stor möjlighet att ta plats då Sverige genomför FN-konferensen Stockholm +50 i sommar. Bra att se att Annika Strandhäll lyfter fram gröna jobb och kompetenslyft. Det blir intressant att se hur den frågan kommer att lyftas under 2022.
Anna Ljungström, redaktör för Supermiljöbloggen, lyfter istället frågetecken om en annan minister.
Det är bra att den nya regeringen säger sig vilja prioritera klimat, men jag saknar någon med kompetens inom biologisk mångfald. Anna-Caren Sätherberg är ny landsbygdsminister och därmed ansvarig för fiskeripolitiken och delar av skogspolitiken. Hon är lite av en doldis, men verkar inte särskilt fokuserad på miljöfrågor. Vad jag har kunnat se har hon aldrig nämnt Östersjön överhuvudtaget. Frågan är om hon är redo att kavla upp ärmarna för att dels rädda de få fiskbestånd vi har kvar, dels styra upp Sveriges stökiga skogspolitik.
Läs också Anders Wijkmans längre analys: ”Valet av minister förvånar”

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till